EN
Termoelektrane-toplane

Termoelektrane-toplane

Termoelektrane-toplane su proizvodna postrojenja za spojnu proizvodnju toplinske i električne energije. Podjela termoenergetskih proizvodnih postrojenja po načinu transformacije energije:

  • Kogeneracijsko parno postrojenje proizvodi električnu i toplinsku energiju, a sastoji se od kotla, parne turbine i pripadnog generatora. To je efikasno postrojenje spojne proizvodnje koje ima jedan ulaz energenta te jedan izlaz električne i jedan (ili više) izlaza toplinske energije.
  • Plinsko-turbinska kogeneracija s kotlom na otpadnu toplinu čine plinska turbina, generator (PTA) i kotao na otpadnu toplinu plinske turbine ima jedan ulaz energenta,  jedan izlaz električne energije i jedan izlaz toplinske energije.
  • Kombinirano plinsko - parno turbinsko  (kombi) postrojenje čine plinska turbina i generator, kotao na otpadnu toplinu plinske turbine (utilizator), te njima pripojene parna turbine i generator. Takav sustav ima jedan ulaz energenta (u plinsku turbinu) i dva izlaza električne energije (iz generatora plinske turbine i generatora parne turbine).
  • Kogeneracijsko kombinirano plinsko - parno postrojenje učinkovito proizvodi i električnu i toplinsku energiju, a sastoji se od plinske turbina i pripadnog joj generatora, kotla na otpadnu toplinu plinske turbine, te energetski spojene parne turbine i generatora. Takvo postrojenje proizvodi i toplinsku i električnu energiju i u pravilu ima jedan ulaz energenta (u plinsku turbinu) dva izlaza električne, ali i jedan (ili više) izlaza toplinske energije.
Kod kombiniranih postrojenja su moguće kombinacije više plinskih turbina sa sustavom jedne ili više parnih turbina, kao i spajanje tih sustava s akumulatorima topline.

HEP Proizvodnja upravlja temoelektranama-toplanama TE-TO Zagreb, EL-TO Zagreb, TE-TO Osijek i TE-TO Sisak.