EN
HEP-Proizvodnji dodijeljena EU sredstva za sanaciju šteta od razornog potresa u pogonu TE-TO Sisak

HEP-Proizvodnji dodijeljena EU sredstva za sanaciju šteta od razornog potresa u pogonu TE-TO Sisak

29.08.2022.
Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije HEP-Proizvodnji je dodijeljeno 7.571.017,11 kuna za sanaciju oštećenja uzrokovanih potresom u TE-TO Sisak.

U razornom potresu koji je pogodio sisačko područje 28. i 29. prosinca 2020. godine, dijelovi postrojenja TE-TO Sisak pretrpjeli su značajna oštećenja koja je trebalo hitno sanirati i dovesti postrojenje u stanje spremnosti za rad. Tako su već istoga dana započele mjere sanacije na mjestima gdje su oštećenja bila vizualno evidentirana, a dio oštećenja evidentiran je detaljnim pregledima i naknadnim ispitivanjima.

Sve nužne sanacije koje su uključivale građevinske, strojarske i elektroradove učinjene su po hitnom postupku radi osiguranja kontinuiteta proizvodnje električne i toplinske energije koristeći postojeće ugovore za održavanje postrojenja, te kupci niti u jednom trenutku nisu osjetili posljedice šteta od potresa.

Najveća šteta zabilježena je na postrojenju BE-TO Sisak koje je u trenutku potresa bilo u radu.  Temelj turbine uslijed potresa fizički je pomaknut s temeljnih stupova za 15-ak centimetara, što je uzrokovalo oštećenja parne turbine i parovoda. Ostala oštećenja odnosila su se na pucanje izvoda na VT transformatorima bloka C, pomicanje linija rotora generator-PLT i generator PAT što je uzrokovalo oštećenja na sustavu uzbude i ležajevima generatora, plastičnu deformaciju vijčanih spojeva na čeličnoj konstrukciji, kvarove na velikim ventilima, te niz manjih i srednjih oštećenja na građevinskim objektima. S obzirom na razmjere katastrofe, postrojenje je izdržalo u skladu s projektnim parametrima i vrlo je brzo vraćeno u normalno operativno stanje.

Po objavi uvjeta dodjele bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, a temeljem detaljnih izvješća o oštećenjima inženjera svih struka, dokazima o provedenim aktivnostima i plaćenim troškovima, HEP Poizvodnja aplicirala je na natječaj za dodjelu sredstava iz Fonda.

28. srpnja 2022. godine potpisan je ugovor između Ministarstva gospodarstva i HEP-Proizvodnje o dodjeli bespovratnih sredstava za sanaciju oštećenja uzrokovanih potresom u TE-TO Sisak, u ukupnom iznosu od 7.571.017,11 kuna.Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika