EN
Kreditni rejting

Kreditni rejting

Postojeća ocjena kreditnog rejtinga


Hrvatska elektroprivreda (HEP) ima ocjene kreditnog rejtinga od agencija Standard&Poor's i Moody's.

Tijekom srpnja 2022. godine bonitetne agencija Moody's i S&P Global Ratings povećale su dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede. Moody's je povećao kreditni rating sa razine Ba1 na razinu Baa2, a izglede kretanja ocjene rejtinga ocijenila stabilnim, dok je S&P povećala je dugoročni kreditni rejting sa razine BBB- na razinu BBB, a izglede kretanja ocjene rejtinga ocijenila stabilnim. Zbog metodologije i kriterija koje Moody's i S&P koriste pri ocjenjivanju HEP-a, povećanje je uslijedilo nakon podizanja dugoročnog rejtinga Republike Hrvatske na razinu Baa2 sa stabilnim izgledima 15. srpnja 2022.

Bonitetna agencija Moody's u svom izvješću ističe mišljenje da rejtinzi HEP-a više nisu ograničeni na prethodnu razinu Ba1 nakon povećanja državnog rejtinga, a s obzirom na dosadašnje rezultate tvrtke u pogledu snažnog samostalnog kreditnog profila, dok Bonitetna agencija S&P ističe kako je povećan kapacitet Vlade Republike Hrvatske za potporu Hrvatske elektroprivrede d.d. u slučaju potrebe te da stabilni izgledi kretanja ocjene rejtinga održavaju očekivanje da će kreditna kvaliteta tvrtke ostat razmjerna BBB- samostalnom kreditnom profilu.


 
Kreditna agencija Datum izdavanja rejtinga Rejting
Standard & Poor's 21. srpnja 2022. BBB/Stable outlook - SACP bbb-
Moody's 19. srpnja 2022. Baa2/Stable outlook
   

 

Povijesni pregled kreditnih rejtinga

Hrvatska elektroprivreda d.d. je prva hrvatska kompanija koja je zatražila ocjenu kreditnog rejtinga već 1997.g. od agencija Standard&Poor’s i Moody’s.
Od tada agencija Standard&Poor’s provodi godišnji standardni postupak revizije kreditnog rejtinga HEP-a dok je odnos sa rejting agencijom Moody’s obnovljen 2011. godine.