EN
Kreditni rejting

Kreditni rejting

Postojeća ocjena kreditnog rejtinga


Hrvatska elektroprivreda (HEP) ima ocjene kreditnog rejtinga od agencija Standard&Poor's i Moody's.

Tijekom listopada 2021. godine Rejtinška agencija Standard&Poor’s (S&P) podigla je ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede s BB+ na BBB-.  Ocjena rejtinga je izjednačena s ocjenom kreditnog rejtinga Republike Hrvatske te je prvi put nakon 2009. vraćena na investicijsku razinu.

U izvješću agencije navodi se da rast rejtinga odražava uspješnost HEP-a u pogledu čvrstih kreditnih pokazatelja u okolnostima promjenjivih hidroloških uvjeta i cijena energenata. Prema analitičarima agencije S&P, to je rezultat postupne evolucije HEP-a prema tržišno orijentiranoj tvrtci s fleksibilnijom strukturom troškova. Agencija također navodi da HEP pokazuje da je u odnosu na stanje zabilježeno u prethodnoj ocjeni sposoban učinkovitije i sve robusnije upravljati izloženošću cijenama energenata i nižom implicitnom volatilnošću. Ostvareni vrlo dobri rezultati dokaz su zalaganja tvrtke za zadržavanje financijske snage, zaključuje se u izvješću.

Tijekom studenog 2020. godine agencija Moody's povećala je ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede d.d. na Ba1 sa Ba2, uz stabilne izglede kretanja ocjene rejtinga, te samostalnu ocjenu rejtinga HEP-a na razinu ba1. U izvješću agencije navodi se da povećanje odražava očekivanja da će HEP zadržati snažan financijski profil, nastavno na ostvarene solidne rezultate u posljednjih nekoliko godina te da će zadržati snažne kreditne pokazatelje u sljedećim godinama.
 
Kreditna agencija Datum izdavanja rejtinga Rejting
Standard & Poor's  5. listopada 2021. BBB-/Stable outlook – SACP BBB-
Moody's 17. studenog 2020. Ba1/Stable outlook
   

 

Povijesni pregled kreditnih rejtinga

Hrvatska elektroprivreda d.d. je prva hrvatska kompanija koja je zatražila ocjenu kreditnog rejtinga već 1997 godine od agencija Standard&Poor’s i Moody’s.
Od tad agencija Standard&Poor’s provodi godišnji standardni postupak revizije kreditnog rejtinga HEP-a dok je odnos sa rejting agencijom Moody’s obnovljen 2011. godine.