EN
Kreditni rejting

Kreditni rejting

Postojeća ocjena kreditnog rejtinga

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ima ocjene kreditnog rejtinga od agencija Standard&Poor's i Moody's. Krajem travnja 2019. godine Agencija Moody's potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (Ba2) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga sa stabilnih na pozitivne dok je krajem ožujka 2019. godine agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB na BB+. U izvješću agencije Standard & Poor's, navodi se kako se smatra da država ima, u slučaju potrebe, povećanu mogućnost potpore HEP-u te da stabilna prognoza HEP-ove ocjene odražava mišljenje kako će HEP-ovi samostalni rezultati biti solidni. Također se navodi da bi, sukladno sadašnjoj ocjeni, u slučaju dodatnog povećanja ocjene kreditnog rejtinga za Republiku Hrvatsku vjerojatno bila povećana ocjena kreditnog rejtinga HEP-a.
 
Kreditna agencija Datum izdavanja rejtinga Rejting
Standard & Poor's  26. ožujka 2019. BB+/Stable outlook – SACP bb
Moody's 30. travnja 2019. Ba2/Positive outlook
   
 

 Povijesni pregled kreditnih rejtinga
 

Hrvatska elektroprivreda d.d. je prva hrvatska kompanija koja je zatražila ocjenu kreditnog rejtinga već 1997.g. od agencija Standard&Poor’s i Moody’s.
Od tada agencija Standard&Poor’s provodi godišnji standardni postupak revizije kreditnog rejtinga HEP-a dok je odnos sa rejting agencijom Moody’s obnovljen 2011.g.