EN

Integrirane sunčane elektrane

Integrirane sunčane elektrane u sustavu poticaja

 
HEP je 2014. godine na krovovima poslovnih objekata izgradio devet sunčanih elektrana. Elektrane se nalaze na poslovnoj zgradi u sjedištu HEP-a u Zagrebu te zgradama HEP Operatora distribucijskog sustava u Čakovcu, Šibeniku (TS Bilice), Splitu, Opatiji, Zadru, Dubrovniku i na dvije lokacije u Osijeku. 

Elektrane su pojedinačne snage do 30 kW. Ukupna snaga elektrana iznosi 207 kW, a prosječna godišnja proizvodnja oko 240.000 kWh.

Sunčane elektrane imaju status povlaštenog proizvođača električne energije što omogućuje prodaju proizvedene električne energije HROTE-u po povlaštenoj cijeni.
 

Integrirane sunčane elektrane bez poticaja 

 
Tijekom 2018. godine HEP-Proizvodnja je pustila u pogon četiri integrirane sunčane elektrane (SE):
• SE Ogulin (10,8 kW) na upravnoj zgradi HE Gojak u Ogulinu,
• SE Bisko (20,52 kW) na zgradi Centra proizvodnje Dalmacije u Bisku,
• SE Split na (17,28 kW)    upravnoj zgradi HEP Proizvodnje u Splitu,
• SE Dubrovnik (10,80 kW) na upravnoj zgradi HEP Proizvodnje u Dubrovniku.

 
Procijenjena proizvodnja električna energija iz ove četiri SE iznosi 68.400 kWh godišnje, od čega se veći dio proizvedene energije planira potrošiti na samim objektima, dok će ostatak energije biti isporučen u distribucijsku mrežu.

Sunčane elektrane izgrađene su u vidu kupca s vlastitom proizvodnjom. Taj model omogućuje znatno smanjenje troškova za vlastitu potrošnju električne energije hidroelektrana i termoelektrana HEP-a.