EN
HEP i zajednica

HEP i zajednica

ZelEn

ZelEn je certificirana električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, koju HEP Opskrba kao jedinstveni proizvod na hrvatskom tržištu nudi svojim kupcima. Sredstva prikupljena prodajom proizvoda ZelEn, namjenska su sredstva predviđena isključivo za ulaganje u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije integriranih u građevine koje koriste ustanove javnog sektora u djelatnostima odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Do sada je u četiri ciklusa izvedeno 11 projekata ukupne vrijednosti 3,3 milijuna kuna. Projekti su izvedeni u riječkoj podružnici Dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana, dječjim vrtićima Dugo Selo u Lukarišću, Sveti Ante u Prugovu pored Klisa, Cvrčak iz Solina, Morski konjić u Slatinama i Osijek u Osijeku, osnovnim školama Frana Krste Frankopana i Ljudevita Gaja u Osijeku, srednjoj strukovnoj školi Varaždin, Katoličkoj osnovnoj školi i Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti iz Požege te Obiteljskom centru u Požegi.

 

Donacije za humanitarno razminiranje

Republika Hrvatska se već početkom ratnih operacija na njezinom području, 1991. godine, suočila s problemom mina kao jednom od najtežih posljedica ratnih događanja na ovim prostorima. Zagađenost minama ima čitav niz negativnih gospodarskih, razvojnih, ekoloških i društvenih posljedica te predstavlja sigurnosni problem za stanovništvo na područjima koja su bila izložena ratnim djelovanjima. Velike poljoprivredne površine, šume, granični pojasevi i dijelovi obala i rijeka i danas su nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost.

Mnogi elektroenergetski objekti HEP-a (elektrane, trafostanice) i stotine kilometara električne mreže također su bili izloženi miniranju. Stoga je HEP već za vrijeme, a pogotovo odmah nakon Domovinskog rata, ulagao značajna sredstva u razminiranje svojih objekata i mreže, što je ujedno omogućavalo i korištenje očišćenih površina i za druge svrhe.

Kao tvrtka koja iz prve ruke poznaje problem opasnosti od mina, HEP je nastavio s angažmanom na humanitarnom razminiranju. Od 2011. godine najveći je pojedinačni donator Hrvatskog centra za razminiranje. Donacije se koriste za realizaciju projekata razminiranja prema sigurnosnim prioritetima iz Plana razminiranja Vlade Republike Hrvatske. HEP time daje doprinos ostvarenju jednog od najvažnijih nacionalnih projekata, značajnog za sigurnost stanovništva i gospodarski razvoj na područjima onečišćenim minama.

Ukupno promatrano, HEP je u projekte razminiranja u posljednjih 18 godina uložio i donirao više od 77 milijuna kuna.

 

Nagrada učenicima IMAM ŽICU!

Nagrada učenicima (za matematiku i fiziku) ustanovljena je 1995. godine u sklopu obilježavanja Stoljeća Hrvatske elektroprivrede. Od 2005. godine kada dobiva i svoje ime IMAM ŽICU!, Nagradu dobivaju i najbolji mladi elektrotehničari.

Dobitnici novčane nagrade u iznosu od 3.000 kuna svi su učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu. Kod matematičara, to su učenici 5.-8. razreda osnovnih škola te svih razreda srednjih škola, a kod fizičara 7.-8. razreda osnovnih škola te svih razreda srednjih škola. Nagradu dobivaju i učenici srednjih strukovnih škola koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja (1. i 2. razred), te natjecanjima učenika 3. razreda koji se školuju za zanimanje elektromehaničar (ili elektroinstalater /elektromonter).

Od osnutka Nagrade, 1995. godine, HEP je dodijelio ukupno 819 nagrada IMAM ŽICU!

Projekt jubilarne 20. dodjele nagrade učenicima 20 x IMAM(o) ŽICU! dobio je 2015. godine godišnju nagradu Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za najbolji komunikacijski projekt na području društveno odgovornog poslovanja u 2014. godini. Za naše male genijalce

HEP donacijom računalne opreme, onim osnovnim školama kojima je to potrebno, želi poboljšati uvjete održavanja nastave i učenja te potaknuti razvoj kreativnog mišljenja.  Akcijom Za naše male genijalce HEP je u šest proteklih godina osigurao 450 računala za učenike u 130 osnovnih škola diljem Hrvatske. Ukupna vrijednost do sada donirane informatičke opreme iznosi gotovo 1,25 milijuna kuna.
 

Natječaj za donacije Svjetlo na zajedničkom putu

Sudionici godišnjeg natječaja mogu biti registrirane udruge, ustanove i organizacije civilnog društva sa sjedištem u Hrvatskoj. Na natječaj se prijavljuju projekti s područja: mladi, umjetnost i kulturna baština, humanitarno djelovanje, znanost i društvo ili okoliš. Odluka o dodjeli donacija donosi se na temelju prosudbe kvalitete i izvornosti projekta, stupnja korisnosti za lokalnu ili širu društvenu zajednicu te učinkovitog i odgovornog gospodarenja donacijskim sredstvima.
 

Dokumenti

 • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2010.  (PDF)
 • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2011. (PDF)
 • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2013. (PDF)
 • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2014. (PDF)
 • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2015. (PDF)
 • Rezultati natječaja za dodjelu donacija, 2016. (PDF)
 • Pregled donacija i sponzorstava  2015. (PDF)
 • Pregled donacija i sponzorstava 2016. (PDF)
 • Pregled donacija i sponzorstava 2017. (PDF)
 • Pregled donacija i sponzorstava 2018. (PDF)
 • Pregled donacija i sponzorstava 2019. (PDF)
 • Pregled donacija i sponzorstava 2020. (PDF)
 • Pregled donacija i sponzorstava 2021. (PDF)
 • O donacijama i sponzorstvima - ovdje