EN

Sladorana Županja

Tim stručnjaka HEP-ESCO-a je za Sladoranu, tvornicu za preradu šećera, izradio i izveo projekt modernizacije postojećih sustava.

Projekt je proveden u dvije faze: povećanje učinkovitosti elektromotornih pogona i rekonstrukcija napajanja električnom energijom.

Kako su studije pokazale da tvornica ima izvrsni potencijal za smanjenje troškova, sklopljen je ugovor i započeta izvedba prve faze projekta energetske učinkovitosti - Povećanje učinkovitosti elektromotornih pogona.
 
Elektromotori koji pokreću strojeve za preradu do tada su radili maksimalnom snagom neovisno o količini materijala koji treba preraditi, tako da se energija često nepotrebno rasipala.
 
Izvedbom projekta na šest su elektromotora ugrađeni frekventni pretvarači, koji omogućavaju prilagodbu snage stroja sukladno količini prerade. Time se postižu uštede energije od čak 50 posto.
 
Nakon izvrsnih rezultata postignutih prvim projektom HEP ESCO je za Sladoranu izveo i drugi projekt - Rekonstrukciju napajanja električnom energijom.

Tim je projektom omogućen paralelni rad generatora Sladorane s mrežom i upravljanje vršnim opterećenjem, s ciljem smanjenja štete koja može nastati zbog ispada energetskih i proizvodnih postrojenja s mreže te njihovog ponovnog pokretanja. Projekt je završen u prosincu 2007. godine.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika