EN

AquafilCRO - rasvjeta

U tvrtki AquafilCRO d.o.o., HEP ESCO je izveo projekt energetske učinkovitosti na sustavu unutarnje rasvjete pogona (Crveni i Plavi) koji je moderniziran zamjenom fluorescentnih cijevi s LED cijevima u postojećim svjetiljkama. Isporučeno je 2.450 LED cijevi predviđenih za ugradnju u postojeće svjetiljke te 700 svjetiljki, odnosno vodotijesnih armatura za sustav unutarnje rasvjete.
 
Prije rekonstrukcije i modernizacije, sustav unutarnje rasvjete u pogonima temeljio se na svjetiljkama s fluorescentnim izvorima, tj. fluorescentnim cijevima T26 s elektromagnetskim prigušnicama. Razina osvijetljenosti zadovoljavala je potrebe radnika i osiguravala normalne uvjete za rad.
 
Instaliranjem novih LED cijevi u postojeće svjetiljke isključilo se djelovanje elektromagnetske prigušnice, a time i gubici električne energije. Nova tehnologija omogućava kvalitetnu rasvjetu radnih prostora uz smanjenje potrošnje električne energije, povećanu trajnost izvora i bolji uzvrat boja.
 
Godišnja potrošnja električne energije prije rekonstrukcije i modernizacije sustava unutarnje rasvjete, koji se temeljio na svjetiljkama koje kao izvor svijetlosti koriste fluorescentne cijevi pojedinačne snage 58W, 36W i 18W, iznosila je 738.000,00 kWh.
 
Novi sustav unutarnje rasvjete temelji se na LED cijevima pojedinačne snage 22W, 18W i 9W. Godišnja potrošnja električne energije novog sustava rasvjete iznosi 258.300,00 kWh.
Prema tome, razlika u godišnjoj potrošnji, odnosno ušteda električne energije između starog i novog sustava rasvjete iznosi 479.850,00 kWh.

Projekt je završen u kolovozu 2016. godine.