EN
O nama

O nama

HEP ESCO d.o.o. je tvrtka u vlasništvu HEP grupe koja razvija, provodi i financira projekte energetske učinkovitosti na tržišnom utemeljenju. Kratica ESCO, Energy Service Company, u svijetu je prepoznatljivi naziv za tvrtke koje pružaju cjelovitu uslugu u energetici s otplatom kroz uštede. Usluga obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekata na način da se kroz uštede u troškovima za energiju i održavanje ostvari povrat investicije.

Projekti uključuju modernizaciju, rekonstrukciju i obnovu postojećih postrojenja i objekata. HEP ESCO je izveo projekte energetske učinkovitosti na 198 objekata iz područja javne rasvjete, zgradarstva, industrije i sustava opskrbe energijom kroz investicije veće od 350 milijuna kuna, čime su ostvarene energetske uštede od 78.675.631,03 kWh/god te smanjena emisija stakleničkih plinova što značajno doprinosi očuvanju okoliša. Po otplati investicije HEP ESCO izlazi iz projekta i ostavlja sve pogodnosti projekta klijentu, posebice smanjenje troška za energiju i održavanje.

Gospodarenje energijom za veće klijente uključuje nadzor i upravljanje energetskim sustavima, on-line monitoring potrošnje energije i ušteda kroz optimizaciju energetskih sustava.

HEP ESCO je od samog početka rada povezan s međunarodnim organizacijama, kao što su Svjetska banka (WB), Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF), Njemačka razvojna banka (KfW) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Zbog brojnih uspješno izvedenih projekata i vrijednog doprinosa razvoju energetske učinkovitosti, HEP ESCO je dobio nekoliko prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada:

2009 GreenBuilding Award
HEP ESCO d.o.o. nagrada GreenBuilding
Nagrada za najboljeg GreenBuilding Podupiratelja u okviru programa GreenBuilding pod pokroviteljstvom Europske komisije i programa Intelligent Energy Europe.
 
2007 European Energy Service Award 
HEP ESCO d.o.o. Europska nagrada za energetsku uslugu
Nagrada za najbolju europsku tvrtku koja osigurava energetske usluge za projekte energetske učinkovitosti proglašena od Europske organizacije European Energy Service Initiative.
 
2006 Prva nagrada ekološkoj rasvjeti grada Novigrada
HEP ESCO d.o.o. nagrada Novigrad
Svjetska organizacija IDA – International Dark-Sky Association je 2006. godine Projektu ekološke rasvjete u gradu Novigradu dodijelila Prvu nagradu za ekološku rasvjetu za europski kontinent.