EN
Javna rasvjeta

Javna rasvjeta

HEP ESCO – čuvar noćnog neba

Postupno poboljšanje javne rasvjete u našim gradovima, osim financijske isplativosti, doprinosi i očuvanju biološke raznolikosti te zaštiti noćnog neba.  Zastarjela i neekološka rasvjetna tijela rasipaju svjetlost iznad horizonta te izazivaju svjetlosno zagađenje. Nepotrebne emisije svjetlosti gotovo da su izbrisale zvijezde s neba.  Nestanak noći i narušena priroda utječu i na ljudsko zdravlje.

Troškovi energije za sustave javne rasvjete predstavljaju značajan trošak u ukupnom proračunu gradova i općina, budući da u ukupnim troškovima energije sudjeluju i do 30%. Provedbom mjera energetske učinkovitosti,odnosno zamjenom rasvjetnih tijela i adekvatnom regulacijom, mogu se postići značajne uštede u energiji koje mogu biti veće i od 40%. Ugradnjom moderne i energetski učinkovite rasvjete povećavaju se standardi osvijetljenosti te unapređuje sigurnost prometa.
                                                                                                                      
HEP ESCO  je do kraja 2017., u skladu s navedenim načelima, modernizirao javnu rasvjetu u 10 gradova s ukupnim iznosom investicija od preko 43.042.892 kune, čime su ostvarene godišnje uštede veće od 4 milijuna kuna (6.779.673 kWh) te godišnje smanjenje emisije CO2 za 2.549.157 kilograma.

Svjetska organizacija IDA – International Dark-Sky Association je 2006. godine Projektu ekološke rasvjete u gradu Novigradu, kojeg je proveo HEP ESCO, dodijelila Prvu nagradu za ekološku rasvjetu za europski kontinent.

Prijavite se na HEP ESCO Newsletter! Prijavite se ako želite primati novosti putem e-pošte.