EN

Javna rasvjeta Zagreba

U Zagrebu je HEP ESCO izveo prvu fazu pilot projekta energetske učinkovitosti na području javne rasvjete. Ukupna vrijednost prve faze projekta iznosi 3.507.846,00 kuna (bez PDV-a).

Modernizacija je obuhvatila dva poteza, Aveniju Dubrovnik s izvrsnim potencijalom ušteda i arhitektonski zahtjevan dio Zelenog vala. Strateški značaj ove kombinacije jest to što su velike uštede na Aveniji Dubrovnik osigurale dodatne financije potrebne za kompleksnu izvedbu Zelenog vala. Kako je Zeleni val dio starogradske jezgre osobita pažnja je posvećena odabiru novih rasvjetnih tijela koja se vizualno uklapaju u taj potez.

Izvedba rasvjete Zelenog vala zadovoljila je sve standarde te povijesno-arhitektonske jezgre. Na aveniji Dubrovnik postavljene su nove suvremene svjetiljke u zasjenjenoj izvedbi koje su ispunile svjetlotehničke zahtjeve metropole. Ovakvim izborom ostvareno je značajno smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Koristi od provođenja projekta modernizacije za Zagreb su višestruke. Niži troškovi energije, smanjeno opterećenje infrastrukture zbog smanjenja instalirane snage i niži troškovi održavanja, gradu donose uštede od čak 714.944,00  kuna godišnje(bez PDV-a).

Osim velikih ušteda i izvrsne infrastrukture Zagreb je ovim projektom dobio i povećanu sigurnost u prometu, znatno ljepšu gradsku vizuru te očuvan eko-sustav.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika