EN

Javna rasvjeta Rovinja

HEP ESCO i Grad Rovinj su u travnju 2006. godine potpisali Izvedbeni ugovor za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna. Projektom, koji realiziran u prosincu 2007. godine, za grad Rovinj je smanjen trošak javne rasvjete za više od 120 tisuća kuna godišnje.


HEP ESCO je, uz postojeće troškove, Projektom osigurao Rovinju modernizaciju javne rasvjete. Naime, vođenje cjelokupnog Projekta i financijska sredstva za energetsku učinkovitost osigurao je HEP ESCO, dok Grad Rovinj vraća investiciju iz ušteda tijekom osam godina. Onaj dio investicije koji ne spada u energetsku učinkovitost, odnosno ne ulazi u razdoblje povrata od osam godina, osigurao je Grad Rovinj.
Modernizacijom je obuhvaćena zamjena starih svjetiljaka modernim, manje snage i poboljšane geometrije te zamjena zastarjelih živinih sijalica racionalnijim natrijevim. Treća komponenta Projekta bila je ugradnja regulacije svjetlosnog toka, čime se smanjila potrošnja u kasnim noćnim satima.

Zajednički odabrana rasvjetna tijela su zasjenjene izvedbe, čime se smanjuje i svjetlosno onečišćenje. Takvim izborom, primjerice, svjetiljke tzv. kugle zamijenjene su svjetiljkama koje imaju minimalno rasipanje svjetla iznad horizontalne razine, čime se učinkovitije štiti okoliš i zdravlje ljudi.

Provedbom Projekta energetske učinkovitosti javne rasvjete Rovinj ostvaruje godišnje uštede od  120 tisuća kuna.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika