EN

Škole Grada Karlovca

 

Modernizacija školskog prostora, stvaranje uvjeta za kvalitetinije i ugodnije odvijanje nastave, želja je učenika i nastavnika svih škola u Hrvatskoj. HEP ESCO je prepoznao tu potrebu naših škola i pripremio cjeloviti paket usluga u sklopu projekta modernizacija školskih zgrada.
 
Prva uspješna suradnja na takvom projektu ostvarena je s Gradom Karlovcem. Pilot projekt izveden u pet karlovačkih osnovnih škola usmjerio se na modernizaciju sustava školske rasvjete.
 
Izvedbom projekta energetske učinkovitosti stare rastrošne sijalice zamijenjene su novim ekonomičnim sijalicama visoke kvalitete. Uz to, ugrađene su i fluorescentne sijalice s predspojnim napravama koje smanjuju prekomjerno rasipanje svjetlosne energije. Smanjenjem nepotrebnih troškova za energiju, škole su postigle uštedu od čak 35 tisuća kuna godišnje. Nakon uspješno izvedenog projekta vrijednog 200 tisuća kuna, škole su pokazale zanimanje za daljnju modernizaciju infrastrukture.
 
Suradnja se nastavila te je ostvarena i druga faza projekta s dodatnim mjerama uštede. Ovom fazom je bilo obuhvaćeno 6 objekata: OŠ Švarča, OŠ Braća Seljan, OŠ Dubovac, OŠ Banija, Centar za odgoj djece i mladeži i Dječji vrtić Banija.

Dodatne mjere uštede obuhvatile su: rekonstrukciju toplinskih podstanica, uvođenje plina u kotlovnice, rekonstrukciju uljnih kotlovnica u plinske, ugradnju fluokompaktnih žarulja umjesto običnih sa žarnom niti te zamjenu stolarije.
Ukupna investicija u opremu i radove u drugoj fazi projekta je iznosila oko 3.792.000 kn sa PDV-om.
 
Krajnji cilj projekata energetske učinkovitosti u školama je racionalizacija korištenja električne energije, smanjenje troškova za održavanje i učinkovitija zaštita okoliša te naravno poboljšana kvaliteta prostora u kojem svakodnevno borave nastavnici i učenici.

Fotogalerija

Slika
Slika