EN
Next-E

Next-E

Europska komisija je krajem lipnja 2017. NEXT-E konzorciju odobrila financiranje iz programa Instrument za povezivanje Europe (CEF) u iznosu od 18,84 milijuna eura za postavljanje ukupno 222 multi-standardnih brzih punionica (50kW) i 30 ultra-brzih long distance travel punionica (150-350 kW) za električna vozila uzduž Transeruopske prometne mreže (TEN-T). Tvrtke članice konzorcija su kroz suradnju, koristeći znanje i stručnost iz područja električne energije, nafte i plina te proizvodnje opreme i automobila uspostavili međusobno kompatibilnu i nediskriminirajuću mrežu punionica za EV koja omogućuje putovanje s EV kroz 6 kohezijskih zemalja - Hrvatsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku, s vezama prema ostalim regijama.
 
Partneri na projektu su: HEP, E.ON grupa (Zapadoslovenská energetika iz Slovačke, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), MOL grupa (podružnice iz šest država), PETROL (Hrvatska i Slovenija), Nissan, BMW.
 
Osim uspostave mreže punionica, konzorcij je isporučio odgovarajuće studije vezane za planiranje mreže, ICT, OIE i baterijske sustave te u konačnici preporuke za daljnji razvoj i pan-kohezijski plan širenja mreže.
 
Ukupna vrijednost projekta je 22,17 milijuna eura.
 
Projekt se provodio 5 godina, od početka 2017. do kraja 2021.