EN
Kupci ZelEn -a i HEP vrtićima i školama daruju milijun kuna vrijedne projekte energetske učinkovitosti

Kupci ZelEn -a i HEP vrtićima i školama daruju milijun kuna vrijedne projekte energetske učinkovitosti

06.06.2017.
Hrvatska elektroprivreda potpisala je danas s predstavnicima pet ustanova javnog sektora ugovore o donaciji izvedbe mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije sredstvima koje je HEP Opskrba prikupila prodajom proizvoda ZelEn svojim kupcima, vodećim hrvatskim tvrtkama.

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla koji vodi Hrvatski operator tržišta energije. Riječ je proizvodu HEP Opskrbe namijenjenom kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva ostvarena prodajom ZelEna (1,5 kuna za megavatsat) HEP Opskrba prikuplja u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva poput vrtića, škola i domova.

Na prijedlog odbora u čijem je sastavu i predstavnik kupaca, Uprava HEP-a donijela je odluku o donaciji sredstava za izvedbu mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije, koje će provesti tvrtka HEP ESCO. Tako će se na objektu područnog vrtića Dječjeg vrtića Dugo Selo u Lukarišću provesti energetska obnova vanjske ovojnice zgrade, izolacija stropa prema negrijanom tavanu te zamjena dijela vanjske stolarije. U Osnovnoj školi Frana Krsta Frankopana Osijek predviđena je ugradnja automatske regulacije za vremensko i temperaturno upravljanje sustavom grijanja u dvjema toplinskim podstanicama za tri međusobno povezane zgrade.

Projekt energetske učinkovitosti u Dječjem vrtiću Sveti Ante – Prugovo pored Klisa uključuje  zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom. Na objektu Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije s pravom javnosti iz Požege predviđena je ugradnja toplinskih  solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode te zamjena postojećeg plinskog bojlera novim kondenzacijskim bojlerom za dogrijavanje potrošne tople vode. Također, projekt energetske učinkovitosti u Dječjem vrtiću Cvrčak iz Solina uključuje izvedbu energetske obnove vanjske ovojnice zgrade na lokaciji Dječjeg vrtića Salona, odnosno toplinsku izolaciju pročelja  i krovišta negrijanog tavana.

Uz predstavnike HEP-a i pet odabranih ustanova, događanju su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Katica Prpić i drugi. 

Europska unija i Hrvatska snažno su se opredijelili da postanu društva bazirana na čistoj energiji i niskougljičnom razvoju. EU ciljevi do 2030. godine su smanjenje emisija CO2 za najmanje 40 posto u odnosu na baznu 1990., postizanje udjela obnovljivih izvora energije od 27 posto te povećanje energetske učinkovitosti za najmanje 27 posto. Sve su to vrlo ambiciozni planovi. Ali oni su dostižni, upravo zahvaljujući i ovakvih projektima. Važno je da kao društvo podržavamo projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na svim razinama. Stoga je važan i ovaj projekt HEP-a, a pogotovo iz razloga što uključuje škole i vrtiće koji obrazuju naše mlade“, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perica Jukić napomenuo je kako ZelEn jasno simbolizira smjer u kojem se kreće suvremena energetika i poslovanje energetskih tvrtki, prije svega kroz doprinos ostvarenju energetsko-klimatske politike i globalnih ciljeva održivog razvoja, ponudu novih, inovativnih proizvoda i usluga, aktivan dvosmjerni odnos isporučitelja i kupaca energije te suradnju sa svim dionicima na tržištu.

Prvi donirani projekt energetske učinkovitosti u vrijednosti 400 tisuća kuna, izveden krajem prošle godine  u zgradi riječke podružnice Dječjeg doma Ivane Brlić Mažuranić iz Lovrana, osnivaču i osoblju je omogućio bolje upravljanje energijom i ostvarenje značajnih energetskih ušteda, a korisnicima ugodniji boravak.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika