EN
Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba

Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba

Projekt se provodi kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u Urbanoj aglomeraciji Zagreb kako bi se postigao definirani specifični cilj – povećanje učinkovitosti sustava toplinarstva.

Radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže grada Zagreba, provodit će se kroz tri godine (2021. -2023) u nekoliko faza, a obuhvatit će zamjenu gotovo trećine postojeće vrelovodne mreže, odnosno 68,5 od ukupno 227,3 kilometara.

Radovi će se izvoditi u razdoblju izvan ogrjevne sezone u naseljima Dugave, Utrina, Travno, Središće, Sopot, Siget, Trnsko, Volovčica, Borovje, Folnegovićevo, Savica, Kruge, Martinovka, Sigečica, Vrbik, Cvjetno, Donji grad, Trešnjevka, Voltino, Rudeš, Srednjaci, Gredice, Gajevo, Staglišće, Jarun, Vrbani i Malešnica. 

Projektom revitalizacije, vrelovodna mreža će se revitalizirati modernijom tehnologijom beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime će se povećati pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 700 milijuna kuna, što bez PDV-a predstavlja prihvatljivi trošak projekta od 556,1 milijun kuna. Od tog iznosa, 421,5 milijuna kuna financira se bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. -2020. (Europski fond za regionalni razvoj), dok će Hrvatska elektroprivreda iz vlastitih sredstava u provedbu Projekta investirati 134,6 milijuna kuna.
 
Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava je potpisan 19. studenoga 2020.

Nositelj projekta je HEP-Toplinarstvo d.o.o., član  HEP grupe.