EN

Započinje transformacija HEP-a

16.12.2014.
Pokrenuta je sveobuhvatna transformacija HEP-a koja će donijeti 2 do 2,5 milijardi kuna neto financijskih koristi za tvrtku u idućih pet godina.

HEP će ovim projektom uvesti nove tržišne funkcije, centralizirati nabavu, ojačati prodaju i marketing, smanjiti troškove outsourcinga, smanjiti broj radnika, ali i organizacijskih jedinica za 21 posto na razini grupe te za čak 41 posto na razini krovnog HEP-a d.d. a smanjuje se i broj direktora i rukovoditelja. Stvara se i čvršći okvir planiranja investicija, a nakon provedbe transformacije očekuje se financijska korist na razini između 2 i 2,5 milijarde kuna.

Riječ je o neto zbroju procijenjenih ušteda, mjera čuvanja prihoda i potrebnih ulaganja u provedbu mjera, objasnio je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.  To je, za ilustraciju, red veličine sredstava potrebnih za revitalizaciju svih HEP-ovih hidroelektrana ili izgradnju jedne nove hidroelektrane srednje veličine, poput HE Varaždin.

Projekt transformacije HEP-a zajednički su definirali konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers d.o.o. i Uprava HEP-a, a s mjerama iz ovog projekta upoznati su i Nadzorni odbor HEP-a i sindikati. Projekt obuhvaća sva društva osim HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS), HOPS-a, HEP Opskrbe plinom i HEP Telekomunikacija, čime je obuhvaćeno 12 od ukupno 14 društava u 100% vlasništvu HEP-a. Idući korak je restrukturiranje HEP ODS-a.

Ovo je dokaz da se HEP razvija u dobrom smjeru i da će u narednim godinama moći biti još čvršći oslonac energetskoj politici čitave zemlje i još snažniji pokretač domaćeg gospodarstva, izjavio je ministar gospodarstva i predsjednik Skupštine HEP-a d.d. Ivan Vrdoljak, te dodao: HEP je pokrenuo ciklus revitalizacije i rekonstrukcije hidroelektrana koji će trajati desetak godina. Radi se ubrzano i na novim projektima elektrana vrijednim više od jedne milijarde eura. To će biti ogroman poticaj cijelom hrvatskom gospodarstvu.