EN

Uz doprinos HEP-a razminirana Vukovarsko-srijemska županija

17.02.2016.
Oznake „Pozor mine“ u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zahvaljujući i HEP-ovom ulaganju u iznosu od 3 milijuna kuna, više ne postoje – županu Boži Galiću danas je na svečanom obilježavanju završetka razminiranja u Vukovaru uručena potvrda o razminiranosti županije.

Potvrdu o razminiranosti županu je uručio Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje koji je predstavljajući proces razminiranja ove županije naglasio  kako je, nakon cjelokupnog izvida, minski sumnjivo područje iznosilo 107,2 četvorna kilometra, odnosno 4,4 posto ukupne površine Županije i obuhvaćalo je 19 gradova i općina. Jakopec je naglasio kako je pronađeno i uništeno 17.797 komada minsko-eksplozivnih sredstava, od čega 6.650 komada protupješačkih mina i 11.147 komada protuoklopnih mina. Nakon Dubrovačko-neretvanske i Virovitičko-podravske županije, ovo je treća potpuno razminirana županija, a ove se godine posljednji četvorni metri minsko-sumnjivog prostora razminiraju i u Brodsko-posavskoj županiji

Na svečanosti su nazočili i saborski zastupnik Drago Prgomet kao posebni izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, veleposlanik Kraljevine Belgije Philippe Benoit, gradonačelnici i načelnici općina Vukovarsko-srijemske županije. U ime Hrvatske elektroprivrede, koja je najveći pojedinačni donator Hrvatskog centra za razminiranje bio je nazočan Danijel Ilić, direktor Elektroslavonije Osijek HEP ODS-a.

Hrvatska elektroprivreda aktivno  sudjeluje u projektima razminiranju od 1998. godine.  U razminiranje uz vlastite objekte investirala je 65 milijuna kuna, a od 2011. godine HEP donira sredstva Hrvatskom centru za razminiranje za ostale projekte humanitarnog razminiranja. Do danas je za realizaciju projekata prema planu razminiranja Hrvatskog centra za razminiranje, HEP ukupno donirao 10,2 milijuna kuna. U razminiranje na području Vukovarsko-srijemske županije HEP je uložio približno tri milijuna kuna.