EN

Pročitajte novi broj HEP Vjesnika

15.07.2015.
Završetak obostrano uspješnog partnerstva HEP-a i RWE-a u termoelektrani Plomin 2, ali i drugi događaji u vezi s Plominom u središtu su novog broja HEP Vjesnika.

Dobrim primjerom uspješne međunarodne suradnje u financiranju i dovršetku tako složenih projekata, kao što je termoelektrana na uvozni kameni ugljen TE Plomin 2, HEP i RWE Energie ostvarili su ono što je malo tko vjerovao da je moguće. Jer, Projekt započet 1986., zastao 1991., uz pokušaje dovršetka do 1992., ali potom zbog  Domovinskog rata s potpuno ugašenim gradilištem…, dočekao rasplet u hrvatsko-njemačkom partnerstvu ponovnim otvaranjem gradilišta u rujnu 1997. i, bez obzira na teškoće, uspješno završen i pušten u pogon u studenom 1999. To je bio jedini završeni projekt u bivšim socijalističkim zemljama, započet u vrijeme socijalizma.

 Valja spomenuti da su IPP i BOT poslovni modeli bili prvo iskustvo za HEP, ali i za RWEE i počeci u Europi. Preuzimajući načela RWEE-a, HEP je preuzeo novi pristup izgradnji i vođenju projekata. Izgrađeno je suvremeno elektroenergetsko postrojenje, uz tehnologiju koja štiti okoliš. Tada je TE Plomin 2 bila jedina termoelektrana na Sredozemnom području s postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda, a ugrađeno je jedno od najsuvremenijih postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova te visokoučinkoviti filtri. To je bilo najveće inozemno ulaganjem u Hrvatskoj, a u dovršetku TE Plomin 2 udjel domaće industrije bio je skoro 60 posto od ukupne investicije.

Nakon završnog testa rada, jednomjesečnog probnog pogona, TE Plomin 2 je snagom od 210 MW obogatila hrvatski elektroenergetski sustav i tijekom dosadašnjeg rada stekla status elektrane-uzdanice. Potvrđuje to i danas.

HEP Vjesnik broj 283 (svibanj/lipanj 2015)