EN
Nadzorni odbor imenovao Upravu Hrvatske elektroprivrede d.d.

Nadzorni odbor imenovao Upravu Hrvatske elektroprivrede d.d.

30.12.2022.
Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede d.d. na sjednici 30. prosinca 2022. imenovao je, na prijedlog Vlade RH, Upravu HEP-a na razdoblje od četiri godine.

Na prijedlog Vlade RH, predsjednikom Uprave imenovan je Frane Barbarić, a članovima Tomislav Šambić, Petar Sprčić i Vice Oršulić, dosadašnji direktor Proizvodnog područja hidroelektrana Jug u HEP Proizvodnji. Imenovani preuzimaju dužnost od 1. siječnja 2023. godine.

„Zahvaljujući kvalitetnom upravljanju i dobrim financijskim pokazateljima u prethodne četiri godine, a što je potvrđeno vraćanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu prvi put nakon 2009. godine, aktualnu smo energetsku krizu, najveću u novijoj povijesti, dočekali snažni i kvalitetno pripremljeni. Osim što smo osigurali dovoljne količine plina za domaće tržište, preuzeli smo i teret subvencioniranih cijena struje i grijanja u iznosu od gotovo 800 milijuna eura, kao i više tisuća kupaca drugih opskrbljivača električnom energijom i plinom. S ciljem smanjenja ovisnosti o ruskim energentima i jačanja energetske samodostatnosti Hrvatske, ubrzali smo pripremu i realizaciju projekata obnovljivih izvora energije u skladu s odlukama i smjernicama Vlade Republike Hrvatske te politikama Europske unije. U razdoblju od 2018. do danas, u pogon smo pustili dvije kogeneracije na šumsku biomasu, jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana, u izgradnji imamo još četiri sunčane elektrane i jednu pred početkom izgradnje. U pripremi imamo još oko  60 projekata sunčanih i vjetroelektrana, ukupne snage oko 1.400 MW i vrijedne gotovo 1,5 milijardi eura. Također, novi blok u Elektrani-toplani u Zagrebu, vrijedan 120 milijuna eura, na razini je gotovosti iznad 90 posto i bit će pušten u rad iduće godine. Zahvaljujući značajnoj zastupljenosti domaće komponente u vrijednosti spomenutih investicija, njihovom ćemo realizacijom i nadalje bitno doprinositi stabilnosti i rastu nacionalnog gospodarstva“, izjavio je Frane Barbarić.

Frane Barbarić rođen je 1966. godine. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1991. godine. Od 1994. do 2004. godine radio je u trgovačkom društvu Zagreb nekretnine d.o.o. ZANE, članici Zaba Grupe, a od 2004. do 2007. godine u PBZ Leasingu d.o.o.

Od 2007. godine radi u Hrvatskoj elektroprivredi, kao pomoćnik direktora, pa kasnije i kao direktor Direkcije za upravljanje ljudskim potencijalima, opće i pravne poslove te kao pomoćnik predsjednika Uprave i rukovoditelj odjela statusnog prava. Od 1. siječnja 2018.  godine obnaša dužnost predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.