EN
Dan Hrvatske elektroprivrede

Dan Hrvatske elektroprivrede

28.08.2022.
HEP je 28. kolovoza proglasio danom tvrtke – Danom Hrvatske elektroprivrede, odredivši datum puštanja Hidroelektrane Krka u pogon, 1895. godine, početnom točkom svoje povijesti.

Na slapovima rijeke Krke 28. kolovoza 1895. godine započela je s radom prva javna hidroelektrana u našoj zemlji, samo tri dana nakon prve velike izmjenične i najpoznatije hidroelektrane u povijesti svjetske elektroenergetike, one na slapovima rijeke Niagare u SAD-u.

Toga dana prije 127 godina nastao je i prvi cjeloviti izmjenični elektroenergetski sustav na tlu Hrvatske, koji je, uz proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Krka, obuhvatio njezin prijenos dvofaznim dalekovodom do 11 kilometara udaljenog Šibenika i njenu distribuciju razdjelnom mrežom po gradu Šibeniku. Začetak je to elektroprivredne djelatnosti u našoj zemlji, a 28. kolovoza je na stogodišnjicu uspostave prvog hrvatskog elektroprivrednog sustava 1995. godine odabran i kao Dan Hrvatske elektroprivrede.

Kao najstarija izmjenična hidroelektrana na ovom prostoru i sastavnica jednog od prvih cjelovitih elektroenergetskih sustava u svijetu, Hidroelektrana Krka uvrštena je na popis povijesno važnih inženjerskih iskoraka u svijetu, prema IEEE-ovom program Milestone, a riječ je o poduzetničkom pothvatu gradskog inženjera i vijećnika Vjekoslava plemenitog Meichsnera, gradonačelnika Šibenika Ante viteza Šupuka i njegovog sina Marka Šupuka, potaknutih velikom elektrotehničkom izložbom u Frankfurtu na Maini 1891 godini., na kojoj je uspješno ostvaren prijenos električne energije izmjeničnom strujom na veliku udaljenost. Podsjetimo da je za razvoj višefaznih izmjeničnih sustava najzaslužniji bio hrvatski izumitelj Nikola Tesla, na čijim otkrićima, kao i na baštini svojih prethodnika, graditelja i vizionara, počiva i rad Hrvatske elektroprivrede.