EN
125 godina Hrvatske elektroprivrede

125 godina Hrvatske elektroprivrede

28.08.2020.
Danas obilježavamo Dan Hrvatske elektroprivrede, u spomen na 28. kolovoza 1895. godine, kada je u pogon puštena Hidroelektrana Krka te je proradio prvi cjeloviti elektroprivredni sustav na tlu Hrvatske.

Toga dana je iz hidroelektrane na rijeci Krki dalekovodima potekla električna energija do niskonaponske mreže 11 kilometara udaljenog Šibenika, zahvaljujući poduzetničkom poduhvatu braće Šupuk. Samo dva dana ranije, s radom je započela jedna od povijesno najpoznatijih hidroelektrana u svijetu, ona na Nijagarinim slapovima u SAD-u, a elektroenergetski sustav HE Krka - Šibenik, utemeljen na izmjeničnoj električnoj energiji i primijenjenim izumima Nikole Tesle, bio je jedan od prvih takvih u svijetu. O stotoj obljetnici događaja, 1995. godine, 28. kolovoza proglašen je Danom Hrvatske elektroprivrede, kao prigoda za podsjećanje na taj napredan korak, kao i na ostale važne pothvate prethodnika u povijesti tvrtke.
 
Iznikla na stoljetnoj tradiciji, Hrvatska elektroprivreda i danas ide u korak sa suvremenim znanjima, tehnologijama i dostignućima, na europskoj i na globalnoj razini. O tome svjedoče brojni investicijski projekti od hidroelektrana, visokoučinkovitih kogeneracija, sunčanih elektrana, vjetroelektrana, uvođenja koncepta napredne mreže, projekata energetske učinkovitosti i razvoja elektromobilnosti. Svi ovi projekti potvrđuju jasan smjer razvoja te odlučnost u realizaciji razvojne strategije do 2030. godine. Njihovom realizacijom, kao i stalnim unaprjeđenjem poslovanja, HEP nastoji biti visokokonkurentna i uspješna tvrtka, nositelj energetske tranzicije, pokretač hrvatskog gospodarstva i oslonac Vladi Republike Hrvatske u provedbi strateških ciljeva razvoja energetike i gospodarstva. Oni su, uz doprinos svih zaposlenika, jamstvo da će i dalje ostati lider na hrvatskom tržištu i jedna od vodećih energetskih tvrtki u okruženju.