EN
HEP Opskrba i HEP ESCO dobili priznanje za proizvod i donacijski program ZelEn

HEP Opskrba i HEP ESCO dobili priznanje za proizvod i donacijski program ZelEn

07.12.2017.
Hrvatski savjet za zelenu gradnju dodijelio je priznanje tvrtkama HEP Opskrba i HEP ESCO za proizvod i donacijski program ZelEn povodom svečanosti green priznanja za projekte koji su obilježili 2017. godinu.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju dodjelu priznanja za posebno istaknute dionike nekretninskog sektora u Hrvatskoj s ciljem daljnjeg poticanja izvrsnosti u promociji i implementaciji zelenih principa u graditeljstvu organizirao je u suradnji s Hrvatskom udrugom energetskih certifikatora i Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava.

Priznanja su dodijeljena u sedam kategorija, a HEP Opskrba i HEP ESCO dobili su priznanje u kategoriji GREEN CONCEPT za proizvod i donacijski program ZelEn, kao dobar primjer društveno odgovornog projekta koji uključuje zaštitu okoliša, promociju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, izvedbu mjera energetske učinkovitosti i suradnju s ustanovama javnog sektora. Priznanje je preuzela direktorica HEP ESCO-a i voditeljica Odbora ZelEn Vlasta Zanki.

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla koji vodi Hrvatski operator tržišta energije. Riječ je proizvodu HEP Opskrbe namijenjenom kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva ostvarena prodajom ZelEna, HEP Opskrba prikuplja u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva poput vrtića, škola i domova. Projekte realizira tvrtka HEP ESCO.

Do sada su u dva ciklusa projekti realizirani u šest ustanova: u riječkoj podružnici Dječjeg doma Ivane Brlić Mažuranić iz Lovrana, Dječjem vrtiću Dugo Selo u Lukarišću, Dječjem vrtić Sveti Ante – Prugovo pored Klisa, Dječjem vrtiću Cvrčak iz Solina, Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana Osijek i Katoličkoj osnovnoj školi i Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti iz Požege. Uskoro će biti objavljen novi javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn.