EN

„Zelene“ teme u središtu HEP Vjesnika

15.10.2015.
U HEP Vjesniku, uz središnju temu 120. obljetnice prvog elektroenergetskog sustava i 25. obljetnicu utemeljenja Hrvatske elektroprivrede, donosimo više napisa s područja obnovljivih izvora i održivog razvoja.

Završena je treća faza rekonstrukcije hidroelektrane Zakučac, naše najveće tvornice „zelene energije“. Međunarodni certifikat jamči da je sva električna energija iz HE Zakučac, proizvedena iz obnovljivih izvora energije. Okolišnu prihvatljivost HE Zakučac potvrđuje i nedavno ishođeni ISO certifikat serije 14000.

Na skupu „Zaštita zraka 2015“ prezentirana je informacija da su emisije CO2 iz HEP-ovih termoenergetskih postrojenja smanjene s 5,4 milijuna tona u 2007. godini na samo 2,9 milijuna tona u 2014. godini.

HEP je postao član Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, neovisne nedobitne ustanove poslovnog sektora, koju su osnovali gospodarstvenici Hrvatske, u cilju poticanja održivog razvoja u gospodarstvu.

U Osijeku su puštene u rad dvije ELEN punionice za elektrovozila. Posebnost punionice uz upravnu zgradu Elektroslavonije je ta da se električnom energijom napaja iz HEP-ove fotonaponske elektrane, postavljene na krovu zgrade.

Nagradu zaklade „Hrvoje Požar“ dobio je direktor Elektrane Toplane Zagreb Krešimir Komljenović, za projekte povećanja učinkovitosti u pogonu EL-TO Zagreb.

Radnici Elektrolike brinu o rodama, odnosno za premještanje njihovih gnijezda. Da rode ne bi nastradale od struje, s Trafostanice Brinje 4 preselili su gnijezdo na jedan betonski stup, na čiji su vrh postavili čvrsto metalno postolje.

U suradnji s još 20 tvrtki iz 11 zemalja Europe, HEP ESCO provodi projekt A2PBEER, koji ima za cilj obnovu zgrada javne namjene na sustavima izolacije vanjske ovojnice zgrada, sustavima rasvjete te grijanja, ventilacije i klimatizacije.

Vjesnik možete pogledati ovdje