EN
Završena obnova spojnog vrelovoda grada Osijeka duljine 4,4 kilometra

Završena obnova spojnog vrelovoda grada Osijeka duljine 4,4 kilometra

10.11.2023.
HEP-Toplinarstvo predstavilo je jučer na završnoj konferenciji tijek i rezultate provedbe projekta „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“, najznačajnijeg ulaganja u distribucijski toplinski sustav grada Osijeka u posljednjih 35 godina.

S ukupnom vrijednosti od 11,4 milijuna eura, od čega su 6,1 milijun eura činila bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.”, projekt je kapitalno ulaganje u energetski sustav Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

U Osijeku kontinuirano ulažemo u kvalitetu centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe toplinskom energijom. Na lokaciji TE-TO Osijek planiramo izgraditi 86 milijuna eura vrijedno visokoučinkovito kombi-kogeneracijsko postrojenje, snage 85 električnih i 75 toplinskih megavata. Za novi blok u tijeku je izrada dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole. Sličan projekt, vrijedan 140 milijuna eura, koji je u završnoj fazi, realiziramo u Zagrebu. U Termoelektrani-toplani Osijek u tijeku je također niz investicijskih zahvata, kao što su izgradnja akumulatora topline, nove toplinske stanice i nove parne kotlovnice. Spomenuta ulaganja dokaz su da HEP odlučno nastavlja s investicijskim ciklusom, unatoč tome što je podnio i još uvijek podnosi najveći dio tereta u provedbi mjera Vlade za ublažavanje udara rasta cijena energije“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

U sklopu projekta, u razdoblju od 2021. do 2023. godine u cijelosti su revitalizirana 4,4 kilometra dotrajale vrelovodne mreže, što će osigurati smanjenje gubitaka u distribuciji toplinske energije te uštede u proizvodnji toplinske energije u Osijeku, a posljedično i smanjenje emisije ugljičnog dioksida.  Na taj način će se stvoriti preduvjeti za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku.

„Posebno smo ponosni jer je Osijek grad koji je u prethodnom razdoblju povukao najveće iznose iz EU fondova, a to uključuje i ovaj projekt – najveće kapitalno ulaganje u energetski sustav Osječko-baranjske županije u posljednjih 35 godina. Obnova spojnog vrelovoda se provodila u razdoblju od 2021. do 2023. godine, što je ujedno stvorilo i uvjete za unaprjeđenje pješačkih i biciklističkih staza na navedenom području. Kao građanina grada Osijeka koji ujedno i živi u Donjem gradu, to me posebno veseli.“, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka prof dr.sc.Tihomir Florijančić.

Spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. U želji da se nastavi sigurna opskrba toplinskom energijom za više od 11.500 Osječana te omogući njen daljnji razvoj i širenje na području grada, HEP-Toplinarstvo je zamijenilo postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara.

Više informacija o projektu „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do Toplane Pogona Osijek“ možete pronaći na internetskim stranicama projekta www.vrelovod-osijek.com.hr .

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika