EN
Za projekt eMobilnosti HEP proglašen Ambasadorom alternativnih goriva

Za projekt eMobilnosti HEP proglašen Ambasadorom alternativnih goriva

01.12.2016.
Priznanje HEP-u dodijeljeno je na Danima alternativnih goriva, održanim u Stubičkim toplicama, u sklopu Foruma & Media festivala Jadransko-jonske regije.

U ime HEP-a priznanje je preuzeo voditelj Tima za eMobilnost, Matjaž Prah.

Priznanje se dodjeljuje promicateljima vrijednosti koje proizlaze iz stvarne i oživotvorene primjene smjernica EU i dekarbonizacije prometnog sustava, smanjivanja ovisnosti o fosilnim gorivima, povećanju energetske i okolišne učinkovitosti prometnog i pomorskog sektora, a na dobrobit poduzetnika, svih dionika u sustavu kao i potrošača.

U okviru strateškog razvojnog projekta eMobilnosti Hrvatska elektroprivreda je do sad otvorila mrežu od 24 ELEN javne punionica za električne automobile u Hrvatskoj, a pet dodatnih punionica je pokusnom radu. Od toga je pet ultra brzih (AC/DC) punionica u Koprivnici i jedna ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama i ultra brzom punionicom u Zagrebu te 18 brzih AC punionica (po jednu u Vukovaru, Krapini, Opatiji, Labinu, Križevcima, Slavonskom Brodu i Jastrebarskom, Metkoviću i Vodicama,  tri u Varaždinu te četiri u Osijeku).

Trenutno su u fazi probnog rada ELEN punionice u Umagu, Bujama, Opuzenu, Ludbregu i Vinkovcima, dok se istovremeno priprema izgradnja novih punionica u više gradova diljem Hrvatske, poput Kutine,  Zaboka, Zadra, Rijeke, Dubrovnika i Solina.

 HEP investira u mrežu javnih punionica u skladu s Direktivom 2014/94/EU Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva. Kako bi upotpunio mrežu ELEN punionica u gradovima, HEP d.d. sufinanciranjem iz fondova Europske unije planira izgraditi mrežu punionica duž najvažnijih hrvatskih prometnica i autocesta te intenzivno nastaviti razvoj eMobilnosti između ostalog i kroz izvan graničnu suradnju s državama EU.