EN
Više od 200 milijuna kuna ulaganja u TS Konjsko i TS Sućidar za sigurnost opskrbe Splita i južne Hrvatske

Više od 200 milijuna kuna ulaganja u TS Konjsko i TS Sućidar za sigurnost opskrbe Splita i južne Hrvatske

30.06.2020.
Izaslanik predsjednika Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš u nazočnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike, Domagoja Validžića, predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića, predsjednika Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava Tomislava Plavšića, predsjednika Uprave tvrtke Siemens Energy Borisa Miljavca i drugih visokih gostiju, otvorio je radove na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC) u sklopu EU projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.

„Čestitam svima koji su sudjelovali i neumorno radili na ostvarivanju svih dosadašnjih projekata SINCRO.GRID-a te koji će raditi na budućima, posebice na onima kojima danas imamo čas svjedočiti – TS Konjsko i TS Sućidar. Razvitak kvalitetne infrastrukture jača sigurnost energetskog sustava i čitave Hrvatske, pozitivno utječe na sve sektore poslovanja, a modernu medicinu ne možemo ni zamisliti bez funkcionalne tehnologije. Drago mi je da se HEP grupa i na ovom projektu iskazala u povlačenju sredstava iz EU fondova , u čemu je Vlada ostvarila odlične rezultate. Posebno veseli što je riječ o projektu na kojem se pokazalo da kao država imamo znanja, pameti i sposobnosti i za najsloženije projekte“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o najinovativnijem projektu Europske komisije u području naprednih mreža, u kojem sudjeluju hrvatski i slovenski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava. Projekt se sufinancira iz fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 milijuna eura. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 milijuna kuna.

Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo na planu povlačenja sredstava iz EU fondova u zadnjih nekoliko godina napravili značajne iskorake i time dali dodatni doprinos dobrim rezultatima Vlade u korištenju europskih sredstava. HEP grupa je u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od oko milijardu kuna. Projekt SINCRO.GRID snažno doprinosi jačanju reputacije HEP grupe, domaće elektroenergetske struke i naše države jer je dobio najviše ocjene Europske komisije. I ovaj projekt dokaz je da smo i u kriznim okolnostima bez oklijevanja nastavili s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna. Posebnu pozornost posvećujemo sigurnosti opskrbe na našim otocima. U idućih pet godina u energetsko povezivanje hrvatskih otoka uložit ćemo gotovo pola milijarde kuna. Ujedno, u suradnji s lokalnom zajednicom, na otocima realiziramo i planiramo niz projekata sunčanih elektrana. Brojni drugi naši projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana u različitim su fazama izgradnje i pripreme. Snažan porast udjela obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti predstavljat će sve veći izazov za upravljanje hrvatskim elektroenergetskim sustavom. Upravo ovaj projekt, SINCRO.GRID, između ostalog, omogućit će učinkovitiju integraciju obnovljivih izvora energije, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić

Implementacijom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektromagnetskim sustavima, s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova.

 „Prije šest godina udružili smo se s distribucijskim partnerima  te hrvatskim i slovenskim operaterima prijenosnih sustava kako bismo zajednički pronašli način da uravnotežimo i osiguramo stabilnost elektroenergetskog sustava u obje države. Plod ovog saveza je SINCRO.GRID – projekt međunarodne suradnje na razvoju pametnih mreža. Na području Hrvatske predviđene su četiri ključne cjeline projekta, a danas svečano obilježavamo početak radova na jednoj od njih – TS Konjsko“, rekao je predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić.

TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobit će najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u regiji i šire. Izvođač radova u vrijednosti 105 milijuna kuna je Siemens Energy, a udjel domaće industrije u investiciji je 65 posto. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. Ostale cjeline projekta SINCRO.GRID na području Hrvatske su uređaj za kompenzaciju u TS Mraclin koji je pušten u rad u siječnju 2020., uređaja za kompenzaciju TS Melina kraj Rijeke, za koji se završetak radova očekuje krajem godine te projekt zajedničkog virtualnog kontrolnog centra koji će predstavljati jedinstveno inovativno rješenje u koordiniranoj regulaciji napona na cjelokupnom području Hrvatske i Slovenije. Glavna misija kontrolnog centra bit će uklopiti tri uređaja za kompenzaciju jalove energije u obje države u skladan rad.

Nakon svečanog otvaranja početka radova u TS Konjsko, uzvanici su  TS Sućidar gdje su , razgledati napredak na radovima druge faze Programa energetskog napajanja grada Splita. Uz prethodno izgrađenu TS Dobri, TS Sućidar od velike je važnosti jer će biti ključna za sigurno i kvalitetno energetsko napajanje Grada Splita. Nova Trafostanica Sućidar snage je 3x40 MW u GIS izvedbi 110 kV postrojenja, te naponskog razine 110/20 kV. Ova zajednička investicija Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a), Hrvatskog operatora distribucijskog sustava (HEP ODS-a), ukupne vrijednosti 110 milijuna kuna, odnosno 120 milijuna zajedno s kabelskim distribucijskim raspletom, omogućit će napuštanje vanjskog 110/35 kV postrojenja starijeg od 50 godina, a završetak radova očekuje se u drugom tromjesečju 2022. godine.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika