EN
Uspješno obavljena potpala prve plinske turbine novog bloka KKE EL-TO Zagreb

Uspješno obavljena potpala prve plinske turbine novog bloka KKE EL-TO Zagreb

24.11.2023.
Potpala prve plinske turbine u novom visokoučinkovitom kombi-kogeneracijskom Bloku L Elektrane-toplane Zagreb (KKE EL-TO Zagreb) jučer je uspješno obavljena. To je prva ključna aktivnost u sklopu funkcionalnog ispitivanja opreme i sustava novog postrojenja, čija će prva faza potrajati do 22. prosinca.

Sinkronizacija na elektroenergetsku mrežu prvog agregata Bloka L slijedi tijekom sljedećeg tjedna. Puštanje u probni rad novog bloka očekuje se u proljeće sljedeće godine. Vrijedan gotovo 140 milijuna eura, Blok L će značajno doprinijeti stabilnosti hrvatskog elektroenergetskog sustava i dugoročnom povećanju sigurnosti opskrbe 80.000 stanovnika zapadnog dijela grada Zagreba toplinskom energijom, dok će gospodarskim potrošačima omogućiti sigurnu opskrbu industrijskom parom.

Blok L, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114 MWt, koristi isključivo plinsko gorivo te će zamijeniti dio dotrajalih i zastarjelih jedinica na lokaciji EL-TO Zagreb. Na taj način doprinijet će značajnom smanjenju specifične emisije CO2 i onečišćujućih tvari u okoliš iz pogona EL-TO Zagreb. Uz prosječnu očekivanu proizvodnju, izbjeći će se emisija u približnom iznosu od oko 150 tisuća tona CO2 godišnje. Također, u odnosu na sadašnje stanje na lokaciji, smanjit će se emisija onečišćujućih tvari u zrak: SO2 za 95 posto, NOX za 57 posto i čestica za 84 posto.

Novi blok u Elektrani-toplani građanima i industriji u našem glavnom gradu od iduće ogrjevne sezone pružit će sigurnu i kvalitetnu opskrbu čistom energijom. Ova investicija vrijedna 140 milijuna eura doprinijet će postavljenim ciljevima obnovljivog scenarija razvoja HEP-a i hrvatske energetike. Realizacija ove najveće investicije u nove proizvodne objekte u posljednjih desetak godina, važna je za HEP jer ćemo u sustav uključiti najsuvremenije visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Važna je i za  Hrvatsku, jer će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države i pozitivno utjecati na rast nacionalnog gospodarstva“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Očekivana prosječna godišnja proizvodnja Bloka L je 675 GWh električne energije, 450 GWh toplinske energije za centralni toplinski sustav grada Zagreba te 160 GWh industrijske pare. Novi će blok zahvaljujući najsuvremenijoj Siemensovoj tehnologiji kombi-kogeneracije, što znači istodobne proizvodnje električne i toplinske energije u spojnom procesu, uz visok stupanj učinkovitosti od 90 posto, ostvarivati više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina. Novi kogeneracijski blok izgradila je talijanska tvrtka FATA S.p.A, članica Danielli grupe. Za različite vrste radova angažirane su i hrvatske tvrtke - Elektroprojekt, Inženjering za naftu i plin i druge.

Projekt je najvećim dijelom financiran kreditima Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i sindikata komercijalnih banaka te Europske investicijske banke (EIB), uz jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja, glavnog nositelja Plana ulaganja za Europu, kojeg je inicirala Europska komisija, poznatijeg kao Junckerovog plana.

Na istoj lokaciji izgrađen je i prošle godine pušten u rad 13 milijuna eura vrijedan akumulator topline, (1.500 MWh i 150 MW), koji optimizira proizvodnju toplinske i električne energije u Elektrani-toplani te pomaže u nadomještanju energije za potrebe podmirenja jutarnje povećane potrošnje toplinske energije.