EN

U Varaždinu otvorena deseta HEP ELEN punionica

05.11.2015.
Danas je u Varaždinu je predstavljena javna punionica za električna vozila na Croduxovom benzinskom servisu Optujska. Ovo je deseta HEP ELEN punionica u Hrvatskoj postavljena kroz projekt eMOBILNOSTI.

Ostvareno je to temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila s tvrtkom Crodux derivati dva d.o.o. U ovom slučaju Crodux je dao pravo služnosti za parkirna mjesta bez naknade, dok je HEP postavio punionicu. Na punionici je moguće istovremeno puniti dva vozila, uz vrijeme punjenja od jedan do četiri sata, ovisno o stanju baterije. Punjenje je besplatno za vlasnike ELEN RFID identifikacijske kartice, koju je potrebno zatražiti na prodajnom mjestu Croduxa. Vrijednost investicije je oko 70 tisuća kuna. Punionica će u prvoj fazi služiti i za testiranje tehnologije i istraživanja navika korisnika, na temelju čega će se u komercijalnoj fazi projekta odrediti adekvatan model naplate.

Vizija nam je biti vodeći u regiji na području eMOBILNOSTI u izgradnji pametne infrastrukture i pružanju usluga za punjenje električnih vozila temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža. U idućih nekoliko godina cilj nam je izgradnja mreža ELEN punionica na području cijele Hrvatske i uspostava sustava daljinskog upravljanja i nadzora punionicama. Naglašavamo da je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta, naglasio je predstavnik HEP-a Ivica Skorić.

Na otvorenju punionice za električna vozila sudjelovali su i gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš, predstavnik Croduxa Mladen Bajs, i predstavnica tvrtke Tomić &Co Sonja Miočić.