EN

U Opatiji u trajni rad puštena 16. ELEN punionica

07.04.2016.
HEP je danas kod Sportske dvorane Marino Cvetković u Opatiji pustio u trajni rad šesnaestu ELEN punionicu za električna vozila u Hrvatskoj. Otvorenju prve ELEN punionice u Opatiji prisustvovali su Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije, Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe te Vitomir Komen, direktor Elektroprimorja Rijeka.

Punionica u Opatiji postavljena je temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, prema kojem je Grad Opatija uredio parkirna mjesta, u što je uloženo 32.500 kuna, te dao pravo služnosti za parkirna mjesta, dok je HEP nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroprimorja. Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. 

Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio ukupno sedamnaest javnih ELEN punionica, i to po jednu u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji i Križevcima (u probnom radu), kao i četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2x22 kW) te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta Civitas Dyn@mo.

Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice Jastrebarskom, Krapini i Bujama, dok bi ispred zgrade Gradskog poglavarstva u Zagrebu gradnja prve ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama trebala biti završena u svibnju. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Vinkovcima, Ludbregu…