EN
U Opatiji potpisan ugovor o međusobnoj suradnji na SINCRO.GRID projektu

U Opatiji potpisan ugovor o međusobnoj suradnji na SINCRO.GRID projektu

10.07.2017.
Potpisivanje Ugovora o međusobnim odnosima završni je dio pripreme SINCRO.GRID projekta, nakon čega slijedi implementacija, čiji se završetak planira za 2021. godinu.

U ponedjeljak, 10. srpnja u Opatiji je potpisan ugovor o međusobnoj suradnji  slovenskih i hrvatskih operatora prijenosnog i distribucijskog sustava (ELES, HOPS, SODO i HEP ODS) na SINCRO.GRID projektu.

Članovi glavne skupštine projekta Zdeslav Čerina (HOPS), Vladimir Mauko (SODO), Ivan Periša (HEP ODS) i Uroš Salobir (ELES), na sjednici koja je uslijedila nakon potpisivanja ugovora o međusobnoj suradnji, imenovali su članove Izvršnog odbora projekta.
Članovima Izvršnog odbora projekta postali su: Simon Tot i Saša Jamšek iz ELES-a, Mate Lasić i Drago Mihalic iz HOPS-a te Goran Piškor iz HEP ODS-a.

Podsjetimo da je SINCRO.GRID projekt nastao kao plod dugogodišnje suradnje hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava sa svrhom da se primjenom naprednih i provjerenih tehničkih rješenja popravi problematika previsokih iznosa napona u prijenosnoj mreži, održi prihvatljiva razina sigurnosti rada elektroenergetskog sustava u sljedećih nekoliko godina te poveća sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom, osiguravajući pri tome bolju integraciju novih obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav.

Europska komisija je pozitivnom odlukom o sufinanciranju projekta iz CEF fonda s 51 posto prepoznala izniman značaj i inovativnost SINCRO.GRID projekta, a zajednički rad operatora sustava kao vrijedan primjer prekogranične suradnje i važan korak prema stabilnijem elektroenergetskom sustavu Europske unije.

Sudjelovanje na ovakvom projektu definitivno je izazov i velika prilika, ali i odgovornost za njegove dionike, kazao je Ivan Periša, direktor Sektora za vođenje sustava HEP ODS-a.