EN
U Kninu obilježena stogodišnjica rođenja velikana svjetske elektroenergetike, akademika Hrvoja Požara

U Kninu obilježena stogodišnjica rođenja velikana svjetske elektroenergetike, akademika Hrvoja Požara

05.07.2016.
Na kninskom Veleučilištu Marko Marulić svečano je obilježena 100. godišnjica rođenja akademika Hrvoja Požara. U sklopu obilježavanja dodijeljene su nagrade i stipendije Zaklade Hrvoje Požar te je održana konferencija o životu i radu akademika Požara. U organizaciji obljetnice sudjelovala je i Hrvatska elektroprivreda.


Uz Hrvatsku elektroprivredu i Energetski institut Hrvoje Požar, u organizaciji ove značajne obljetnice sudjelovali su i Grad Knin, Grad Zagreb, Hrvatsko energetsko društvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu, Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Uz pozdravne riječi mnogih visokih gostiju, o doprinosu akademika Hrvoja Požara u razvoju HEP-a govorio je predsjednik Uprave mr.sc. Perica Jukić, koji je tom prilikom istaknuo kako su svi koji su se ovih dana okupili u Kninu duboko svjesni veličine i važnosti akademika Požara za razvoj hrvatske elektroenergetike i ukupne energetike.
 
„Hrvoje Požar je bio učitelj generacijama hrvatskih elektroprivrednika, kao utemeljitelj Zagrebačke energetske škole iz koje je potekao niz uglednih energetičara u Hrvatskoj, doktora znanosti, akademika, pa tako i brojnih naših kolega koji su ostavili značajni trag u razvoju Hrvatske elektroprivrede. Također, nastavio je sjajnu tradiciju inovativnih i tehnički smjelih projekata  koji su se realizirali u široj okolici Knina, na rijeci Krki, poput hidroelektrana Jaruge i Miljacke koja će ove godine napuniti 110 godina rada. Ovaj će skup, nadam se, pomoći da se djelo akademika Požara adekvatno valorizira u čitavoj hrvatskoj znanstvenoj zajednici, ali i najširoj javnosti.“, zaključio je Jukić.
 
Akademik Hrvoje Požar je bio velikan svjetske elektroenergetike, zasigurno jedan od najznačajnijih znanstvenika i praktičara u području elektroenergetike. Rodom Kninjanin, akademik Požar se tijekom života istaknuo kao nastavnik, znanstvenik, leksikograf, javni djelatnik, ali i kao utemeljitelj Zagrebačke energetske škole te Elektrotehničkog fakulteta u Splitu, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu (današnjeg FER-a), prorektor Sveučilišta u Zagrebu, osnivač računalne mreže Srce, glavni urednik Tehničke enciklopedije i nadasve veliki čovjek koji je ostavio neizbrisivi trag svog velikog djela.
 
Akademik Hrvoje Požar bio je zaposlenik Elektroprivrednog poduzeća Hrvatske od 1946. godine. Već 1949. godine, kao mladi inženjer elektroenergetike postaje elektroenergetski dispečer za Hrvatsku, odnosno odgovoran za cijeli elektroenergetski sustav. Svojim znanstvenim doprinosom i radovima doprinio je i razvoju HEP-a. Objavio je više od 300 znanstvenih i stručnih radova na temu elektroenergetike, dok se posebno bavio temama proizvodnje električne energije i elektroenergetskim sustavima.