EN

Svečano obilježeno 20 godina Udruge hrvatskih branitelja HEP-a

04.12.2015.
Povodom obilježavanja 20 godina postojanja Udruge hrvatskih branitelja Hrvatske elektroprivrede, na svečanosti u sjedištu HEP-a u Zagrebu predstavljena je monografija „Hrvatska elektroprivreda u ratu za slobodu“.

Monografija je posvećena svim djelatnicima HEP-a koji su u Domovinskom ratu sudjelovali kao branitelji u ratnim postrojbama ili kao radnici na terenu, koji su velikim naporima osiguravali da građani Hrvatske u najtežim ratnim uvjetima imaju redovitu opskrbu električnom energijom.

U Domovinskom ratu poginula su 43 branitelja-zaposlenika HEP-a, dok je ukupna ratna šteta na hrvatskom elektroenergetskom sustavu bila veća od 21 milijarde kuna.

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, i sam član Udruge branitelja izjavio je kako su radnici HEP-a u vrijeme Domovinskog rata pokazali snagu koja treba biti uzor putokaz danas i u budućim vremenima.

Davor Tomljanović, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja HEP-a 1990.-1995., koja broji više od tri tisuće članova, istaknuo je kako široj hrvatskoj javnosti nije poznato kako su tijekom Domovinskog rata brojni zaposlenici HEP-a u obavljanju svog posla ubijeni, ranjeni ili zarobljeni te mučeni u logorima. Ponosan sam na zaposlenike HEP-a koji su s puškom u ruci i ljubavlju u srcu branili Hrvatsku, no ništa manje nisam ponosan na naše kolege koji su s električarskim alatom u rukama i ljubavlju u srcu, branili Svjetlo, izjavio je Tomljanović.

Uz 20. obljetnicu Udruge branitelja, povod izlasku monografije je i 25. obljetnica osnutka Hrvatske elektroprivrede kao javnog poduzeća u vlasništvu Republike Hrvatske. Nedugo nakon svog konstituiranja, temeljem prvih slobodnih višestranačkih izbora, Sabor RH je 26. srpnja 1990. prihvatio Zakon o elektroprivredi, kojim je osnovana Hrvatska elektroprivreda. Hrvatska elektroprivreda je ubrzo ostvarila tehničku samostalnost i puni međunarodni subjektivitet, te je imala značajnu ulogu u stvaranju, obrani i obnovi države.