EN
 Stanje u opskrbi električnom energijom u uvjetima snježnog nevremena

Stanje u opskrbi električnom energijom u uvjetima snježnog nevremena

14.01.2017.
Snježno nevrijeme koje je jučer i noćas zahvatilo gotovo čitavu Hrvatsku uzrokovalo je oštećenja i prekide na distribucijskoj mreži na području više županija. U najvećem broju slučajeva prekidi su izazvani velikim količinama mokrog snijega koji je uslijed svoje težine uzrokovao pucanje vodiča i pad stabala na dalekovode, a zbog čega je tijekom noći i jutra ukupno 50.000 kupaca ostalo bez električne energije.

U skladu s najavama meteoroloških službi, HEP-Operator distribucijskog sustava se pripremio na pojačani angažman terenskih ekipa. Unatoč izrazito nepovoljnom vremenu i teškim uvjetima, radnici HEP-a odmah po nastanku kvara izašli su na teren  te su uspjeli doći do većine lokacija gdje su nastali kvarovi i pristupiti njihovom otklanjanju.

Tako je tijekom dana normalizirana isporuka električne energije u Ličko-senjskoj županiji  (na području općina Lovinac i Rakovica), te dijelu Zagrebačke županije (područje Zaprešića i Svetog Ivana Zeline),  dok se na svim ostalim pogođenim područjima očekuje normalizacija opskrbe električnom energijom do kraja dana.

U Brodsko-posavskoj županiji jako nevrijeme uzrokovalo je rano jutros prekid napajanja električnom energijom na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške za čak 20.000 kupaca. Većina kvarova otklonjenja  je tijekom prijepodneva, dok se do kraja dana očekuje potpuna normalizacija opskrbe na cijelom području.

Na području Elektre Križ, odnosno okolici Lipika, Daruvara, Pakraca, Novske, Garešnice i Čazme, snježno nevrijeme uzrokovalo je noćas i tijekom jutra prekide u opskrbi 15.000 kupaca, a većina kvarova uklonjena je tijekom jutarnjih sati.

Na području Sisačko-moslavačke županije (Sisak, Petrinja, Glina, Topusko, Gvozd) jutros je bez električne energije bilo oko 7.500 kupaca te je otklanjanje kvarova još uvijek u tijeku.

Na širem području Velike Gorice(Kravarsko, Pokupsko,Gornji Dragonožec, Lučelnica, područje Općine Orle i područje od Novog Čiča do Turopolja) teški i mokri snijeg uzrokovao je prekide u opskrbi za oko 7.000 kupaca. Kvarovi na području općine Orle i područje od Novog Čiča do Turopolja sanirani su tijekom noći, dok je sanacija kvarova za područje Kravarsko, Pokupsko, Lučelnica još u tijeku.

U Međimurskoj županiji u tijeku je završno otklanjanje kvarova koji su jutros  bez električne energije ostavili oko 900 kupaca na području Zasadbrega, Okruglog vrha, Jurovčaka, Trnovčaka i Belice. Također, na području Karlovačke županije nevrijeme je uzrokovalo prekid u opskrbi na području općine Vojnić za oko 850 kupaca. Većina kvarova  je otklonjena tijekom  dana, a radovi se nastavljaju do potpune normalizacije opskrbe.

Radnici HEP-a i dalje ulažu maksimalan trud i napor  kako bi se kvarovi što prije otklonili i kako bi se normalizirala opskrba kupaca električnom energijom. Stoga, za razumijevanje molimo sve građane  kojima je ovo nevrijeme prouzročilo poteškoće u opskrbi električnom energijom.