EN

Puštene u rad dvije ELEN punionice za električna vozila u Osijeku

26.08.2015.
HEP je danas u Osijeku pustio u redovni pogon dvije ELEN punionice za vozila na električni pogon, ispred upravne zgrade Elektroslavonije i na benzinskoj postaji INA-e na Gajevom trgu.

Postavljanje punionica realizirano je na temelju Sporazuma o suradnji na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i Grada Osijeka. Na punjačima je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2 uz vrijeme punjenja tri do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionice će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

Posebnost je punionice uz upravnu zgradu Elektroslavonije da se električnom energijom napaja iz HEP-ove fotonaponske (sunčeve) elektrane snage 30 kW (punjač za automobile snage je 22 kW) postavljene na krovu zgrade Elektroslavonije. Podsjećamo, HEP je 2014. godine postavio devet fotonaponskih elektrana na krovove poslovnih zgrada u svojem vlasništvu diljem Hrvatske. Dvije od njih koje su postavljene u Osijeku do sada su proizvele više od 80 tisuća KWh „zelene energije“.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio devet javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu i Vukovaru te dvije u Osijeku s AC punjačima i pet ultrabrzih punionica u Koprivnici. U HEP-ovoj garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav za osam parkirnih mjesta koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila. HEP za sada u svom voznom parku ima 22 električna vozila.

Do kraja ove godine HEP planira instalirati oko 20 punionica i to u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Opatiji, Dubrovniku, Šibeniku, Umagu i Slavonskom Brodu, a do 2020. godine još oko 350 javnih punionica.