EN
Puštena u rad punionica za električna vozila u Slavonskom Brodu

Puštena u rad punionica za električna vozila u Slavonskom Brodu

01.04.2016.
HEP je danas u Slavonskom Brodu pustio u redovni pogon petnaestu ELEN punionicu za električna vozila na parkiralištu ispred ulaza u tvrđavu.

Otvorenju punionice prisustvovali su Mirko Duspara, gradonačelnik Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda i Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe.
Punionica u Slavonskom Brodu postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“ gdje je Grad Slavonski Brod dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Slavonski Brod. Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.
Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.
HEP je do sada u Hrvatskoj postavio sedamnaest javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu, Vukovaru i Slavonskom Brodu, (u Križevcima i Opatiji u probnom radu) te četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2x22 kW), kao i pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo“, koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.
Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Jastrebarskom, Krapini i Bujama, dok bi ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba gradnja prve ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama trebala biti završena do 10. svibnja 2016. godine. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Vinkovcima, Ludbregu…
U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.
HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika