EN
Puštena u rad punionica za električna vozila u Krapini

Puštena u rad punionica za električna vozila u Krapini

24.05.2016.
HEP je danas u Krapini pustio u redovni pogon sedamnaestu ELEN punionicu za električna vozila na parkiralištu kod Hušnjakovog, pored Muzeja krapinskih neandertalaca. Otvorenju punionice prisustvovali su Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine, zamjenici gradonačelnika Drago Kozina i Branko Varjačić te Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe.

Punionica u Krapini postavljena je na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila prema kojemu je Grad Krapina dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Zabok (pogon Krapina). Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.
Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio 14 javnih ELEN punionica s AC punjačima (2x22 kW), i to u Osijeku, Varaždinu, Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji, Križevcima i Jastrebarskom te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici.
Uskoro će se u probni rad pustiti punionice u Vodicama, Metkoviću, Zadru i Bujama, a uskoro se očekuje i dovršetak izgradnje prve ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama ispred zgrade Poglavarstva Grada Zagreba. Do kraja godina, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Solinu, Dubrovniku, Šibeniku, Umagu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vinkovcima, Čakovcu i Ludbregu.