EN
Puštena u rad prva ELEN punionica za električna vozila u Jastrebarskom

Puštena u rad prva ELEN punionica za električna vozila u Jastrebarskom

08.06.2016.
HEP je danas pustio u redovni pogon prvu ELEN punionicu za električna vozila u Jastrebarskom, koja je ujedno i osamnaesta ELEN punionica za električna vozila u redovnom pogonu u Hrvatskoj. Otvorenju punionice na Strossmayerovom trgu prisustvovali su Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog te Domagoj Puzak, član HEP-ovog tima za e-Mobilnost.

Punionica u Jastrebarskom postavljena je na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila prema kojem je Grad Jastrebarsko dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Karlovac - Pogona Jastrebarsko. Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o vrsti i stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio 14 javnih ELEN punionica s AC punjačima (2x22 kW), i to u Osijeku, Varaždinu, Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji, Križevcima i Jastrebarskom te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici. Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Vodicama, Metkoviću, Zadru, Umagu i Bujama, dok je pred završetkom izgradnja prve ELEN stanice sa solarnim nadstrešnicama ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Vinkovcima, Čakovcu, Ludbregu…