EN

Puštena u rad i četvrta punionica za električna vozila u Osijeku

17.02.2016.
Hrvatska elektroprivreda je danas na parkiralištu Trgovačkog centra Portanova pustila u redovni pogon četvrtu ELEN punionicu za električna vozila u gradu Osijeku.

Otvorenju punionice prisustvovali su osječki gradonačelnik Ivica Vrkić sa suradnicima, Saša Iličin, savjetnik direktora Trgovačkog centra Portanova i Ivica Skorić, voditelj projekta e-Mobilnosti HEP grupe.

HEP je u nabavu i ugradnju punionice investirao 70 tisuća kuna, tehničku je podršku dala Elektroslavonija Osijek, dok je TC Portanova osigurao pravo služnosti za parkirna mjesta. Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio četrnaest javnih ELEN punionica i to po jednu u Labinu i Vukovaru te četiri u Osijeku, tri u Varaždinu s AC punjačima (2x22 kW), kao i pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo“. Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Slavonskom Brodu, Opatiji, Križevcima i Jastrebarskom dok bi se ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba trebala početi graditi prva ELEN stanica sa solarnim nadstrešnicama. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Vodicama, Umagu, Virovitici, Krapini, Bjelovaru…