EN
Projekt u zagrebačkoj Elektrani-toplani proglašen „Inovacijom godine“

Projekt u zagrebačkoj Elektrani-toplani proglašen „Inovacijom godine“

07.12.2016.
Godišnjom nagradom Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2015. nagrađen je Krešimir Komljenović, direktor zagrebačke Elektrane-toplane za inovaciju „Cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina“.

Komljenoviću je danas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta godišnju nagradu uručio pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak te predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

Riječ je o tehničkoj inovaciji na kojoj je Komljenović radio šest godina, a koja svojom jednostavnom konstrukcijom rješava problem mjerenja protoka tekućine na mjestima gdje se količina protoka značajno mijenja.

U drugoj polovici 2014. godine Komljenovićev sustav mjerenja je ugrađen u HEP-ov pogon EL-TO u Zagrebu. U samu ugradnju uloženo je nešto više od milijun kuna, a upotrebom ove inovacije u posljednje tri godine ostvarena je financijska ušteda od oko pet milijuna kuna po godini.  Sljedeće godine konstrukcija bi trebala biti ugrađena u još dvije termoelektrane HEP-a, od čega se očekuju dodatne milijunske uštede, kaže Komljenović. Ovakvo mjerenje može se primijeniti na bilo koje industrijsko postrojenje koje ispušta otpadne vode.

Komljenović je za svoje zasluge u racionalnom gospodarenju energijom već nagrađen nagradom „Hrvoje Požar“ za 2015. godinu, a za svoju inovaciju nagrade je dobio i na nekoliko izložbi inovacija u zemlji i inozemstvu, zlato na Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015. u Bruxellesu, Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016. u Zagrebu, Međunarodnom sajmu inovacija iENA 2016. u Nürnbergu te srebro na Međunarodnom sajmu inovacija IWIS 2016. u Varšavi i Salonu inovacija Ženeva 2016.