EN

Predstavljena nova optička telekomunikacijska infrastruktura

17.12.2012.
U HEP-u je danas predstavljena nova optička telekomunikacijska infrastruktura koja omogućuje prijenos podataka korištenjem najnovije tehnologije 100 G (brzinom većom od 100 gigabita u sekundi).

Optička infrastruktura predstavlja modernu žilu kucavicu svakog gospodarstva, a Hrvatska elektroprivreda izgradila je i ubrzala vlastitu optičku infrastrukturu za čak 100 puta u što je uloženo više od 25 milijuna kuna. HEP je time Hrvatsku uvrstio među vodeće države u Europi i svijetu prema implementaciji ultrabrzih optičkih mreža, naglasio je u prezentaciji za predstavnike medija Želimir Piberčnik, direktor Sektora za informatiku i telekomunikacije HEP-a.

HEP se nadogradnjom DWDM sustava (sustav za prijenos podataka vrlo velikim brzinama) na najnoviju generaciju uređaja opremio tehnološki najrazvijenijom mrežom. Navedenom nadogradnjom: unaprijeđeno je vođenje elektroenergetskog sustava HEP-a, omogućen je prijenos podataka znatno većim brzinama. Novoinstalirano je 28 DWDM uređaja nove generacije širom Hrvatske. Povezani su gradovi: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Zadar, Šibenik, Knin, Virovitica, Slavonski Brod, Našice i ostala urbana središta te za sada otoci Pag i Krk. Sadašnjom nadogradnjom se broj podržanih valnih duljina s 32 povećao na 80, a maksimalna brzina prijenosa povećala se s 2,5 Gbit/s na 100 Gbit/s. 
Novom optičkom telekomunikacijskom infrastrukturom svrstali smo se u red malog broja naprednih država otvorivši istodobno prostor novim potencijalnim korisnicima; HEP će, naime, kapacitet ponuditi telekomunikacijskom tržištu. HEP je ovime pokazao odgovornost, jer je izgrađena infrastruktura u funkciji nacionalnog suvereniteta Republike Hrvatske – poruka je predsjednika Uprave HEP-a.