EN
Potpisana darovnica za projekt s područja naprednih mreža SINCRO.GRID

Potpisana darovnica za projekt s područja naprednih mreža SINCRO.GRID

22.05.2017.
Predstavnici ELES-a, HOPS-a, HEP ODS-a i SODO-a u Bruxellesu su potpisali ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za službeno sufinanciranje 51 posto projekta SINCRO.GRID .

Postupak potpisivanja darovnice temeljem ovlasti Europske komisije provela je agencija INEA.  ELES je koordinator projekta, dok su partneri hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava HOPS i HEP ODS, te slovenski operator distribucijskog sustava, SODO.

Ukupna vrijednost  darovnice, koja se sufinancira sredstvima CEF-a, programa potpore financiranja infrastrukturnih projekata, iznosi 40,489 milijuna eura, a rok za implementaciju projekta je studeni 2021. godine.

Predstavnik HEP-a na potpisivanju ugovora bio je direktor Sektora za vođenje sustava HEP ODS-a Ivan Periša.

 - Implementacijom projekta SINCRO.GRID koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektroenergetskim sustavima na način da se poboljša kvaliteta napona i poveća prijenosna moć postojećih vodova. Time će se osigurati učinkovitija integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i povećati sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom, rekao je član Uprave HOPS-a Zdeslav Čerina, prilikom potpisivanja darovnice.

Projekt SINCRO.GRID plod je dugogodišnje uspješne suradnje slovenskih i hrvatskih operatora, a cilj projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži.

SINCRO.GRID jedan je od tri PCI projekta u području naprednih mreža (Smart Grid) koji će korištenjem naprednih alata za prognoziranje na učinkovit način integrirati aktivnosti svih korisnika mreže radi postizanja maksimalne učinkovitosti prijenosne i distribucijske mreže. Projekt  donosi i ostala poboljšanja: smanjenje ovisnosti o uvozu energenata, smanjenje utjecaja fosilnih goriva na okoliš, povećanje prijenosnih prekograničnih kapaciteta te razvoj novih tehnologija i gospodarstva u cjelini.

Detalji o projektu SINCRO.GRID: www.sincrogrid.eu .