EN
Potpisan ugovor za izgradnju Sunčane elektrane Dugopolje

Potpisan ugovor za izgradnju Sunčane elektrane Dugopolje

06.11.2023.
HEP Proizvodnja i KONČAR - Inženjering sklopili su danas Ugovor za projektiranje i izgradnju Sunčane elektrane Dugopolje, vrijedan 11,1 milijun eura. U nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića i predsjednika Uprave KONČAR -  Elektroindustrije Gordana Kolaka, ugovor je u ime investitora potpisao Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje te u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa.

Instalirana snaga elektrane bit će 13,54 MW, a priključna 10 MW. Očekivana godišnja proizvodnja od 17,2 milijuna kilovatsati bit će dovoljna za opskrbu oko 6.000 kućanstava.

SE Dugopolje će biti dvanaesta i do sada najveća sunčana elektrana u našem portfelju. Ovim ugovorom ostvarujemo kontinuitet suradnje s Končarom u izgradnji sunčanih elektrana, od SE Vis, uz koju je ugrađen i baterijski spremnik, zatim SE Donja Dubrava, koja je od svibnja ove godine u redovnom pogonu, preko SE Črnkovci u Slavoniji, čija je izgradnja u tijeku. SE Dugopolje je dobar primjer suradnje domaćih tvrtki s ciljem jačanja ukupnog hrvatskog gospodarstva. Drago nam je da su hrvatski know-how i tehnologije konkurentni na današnjem energetskom tržištu, gdje HEP kontinuirano ima značajne investicije. U proteklih nepunih pet godina su pogon smo pustili proizvodna postrojenja ukupne snage oko 90 MW. Pri završetku je značajan projekt izgradnje KKE EL-TO Zagreb, a u trenutačno je u izgradnji ili fazi natječaja za izgradnju još devet projekata ukupne snage 120 MW“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Na površini od oko 200 tisuća četvornih metara na području Općine Dugopolje postavit će se 24.624 bifacijalna fotonaponska modula koji će se povezati na 52 trofazna izmjenjivača. Rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od potpisa ugovora.

„Naša usmjerenost na zelenu tranziciju postoji od vremena prije zelene tranzicije kao europskog usmjerenja. To je prije svega razvidno kroz brojne projekte izgradnje i revitalizacije hidroelektrana diljem svijeta. Nadalje, KONČAR je još 2012. godine napravio tehnološki iskorak razvojem vjetroagregata i izgradnjom vlastite vjetroelektrane, s ukupnom instaliranom snagom od 20 MW. Od prve sunčane elektrane, tada najveće na otoku Visu puštene u rad 2020. godine, do danas smo za različite partnere izgradili četiri sunčane elektrane ukupne instalirane snage 30 MW. Trenutno je u izgradnji i peta sunčana elektrana u Slavoniji, a današnjim ugovorom dodatno smo potvrdili ulogu vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Ugovor za projektiranje i izgradnju SE Dugopolje potpisan je u Nacionalnom parku Krka, na lokaciji Hidroelektrane Jaruga. Ove godine, točnije 1. prosinca, HE Jaruga puni 120 godina rada, što je svrstava među najstarije aktivne elektrane u svijetu. Sudionici potpisivanja, uz brojne druge stručnjake iz HEP-a i Končara, ovih dana sudjeluju u radu 16. savjetovanja Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave (HRO CIGRÉ), koje se od 5. do 8. studenog održava u Šibeniku.

Fotogalerija

Slika
Slika