EN
Potpisan ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac

Potpisan ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac

12.10.2022.
Tvrtke Male hidre d.o.o. i KONČAR - Inženjering d.o.o. sklopile su jučer ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac, vrijedan 90 milijuna kuna. U nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarića, predsjednika Uprave KONČAR - Elektroindustrije Gordana Kolaka, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca, ugovor je u ime investitora potpisala Nastja Kuharić, direktorica tvrtke Male hidre d.o.o. te u ime izvođača Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa d.o.o.

Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kilovatsati, što je dovoljno za opskrbu oko 1.500 kućanstava. Nositelj projekta je društvo Male hidre d.o.o., kojem su osnivači HEP d.d. i KONČAR – Obnovljivi izvori d.o.o., a glavni izvođač radova društvo KONČAR - Inženjering d.o.o. Vrijednost investicije je 90 milijuna kuna, a predviđeno trajanje izgradnje je dvije godine od potpisa ugovora.

U okolnostima energetske krize Hrvatska elektroprivreda nastavlja s investicijama kao što je i mala hidroelektrana Otočac, vrijedna 90 milijuna kuna. Suradnjom s KONČAROM potičemo razvoj i konkurentnost domaće elektroindustrije. Na području Ličko-senjske županije HEP realizira i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna. Ove je godine početkom radova na tunelu i kanalu Bakovac – Lika u punom smislu riječi počela realizacija prvog dijela tog  projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj. Značajna se ulaganja odnose i na distribucijsku mrežu, čak 150 milijuna kuna u razdoblju od 2020. do kraja 2022. godine. Spomenute investicije potvrđuju da je HEP i ovu krizu dočekao spreman i stabilan i da će dati puni doprinos provedbi mjera Vlade Republike Hrvatske“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Mala hidroelektrana Otočac sastojat će se od tri proizvodne jedinice, a izgradit će se na području naselja Šumečica uz odvodni kanal tunela Lika-Gacka, kojim se vode rijeke Like prevode u rijeku Gacku. Stavljanjem u funkciju MHE Otočac dodatno se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like, odnosno iskorištava se njen preostali hidroenergetski potencijal, prije njenog spajanja s rijekom Gackom. Izgradnjom se neće promijeniti postojeći protok rijeke Like, već će se voda umjesto protoka preko dvije postojeće vodne stepenice preusmjeriti na objekte buduće MHE Otočac.

„Novi iskorak u tehničkom rješenju, razvojem potopljenog hidroagregata, otvara mogućnosti korištenja hidroenergije na mjestima bez velikih brana i akumulacija i bez dodatnih zahvata u prirodi. Proizvod je plod istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja energije vode s niskim padom. Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvest će KONČAR. Istraživanjem i razvojem ovakvih proizvoda KONČAR daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja“, istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Osim poticanja domaće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, projekt MHE Otočac povećat će sigurnost opskrbe na području Grada Otočca te omogućiti angažman lokalnih obrtnika i drugih poduzetnika tijekom izgradnje i održavanja hidroelektrane. Izgradnja nove hidroelektrane pružit će dodatna potrebna znanja i iskustva svim sudionicima uključenima u izgradnju, kako stručnjacima HEP-a i KONČARA, tako i ostalim domaćim tvrtkama uključenim u projekt.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika