EN
Potpisan Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj

21.06.2016.
U selu Čigoč, Europskom selu roda, potpisan je 18. lipnja Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj. Sporazum su potpisali zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg, direktor HEP ODS-a Željko Šimek, ravnatelj parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković, te predstavnici 13 županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

„Uvjeren sam da ćemo zajedničkom suradnjom svih dionika na provođenju ovog Sporazuma dodatno pridonijeti suživotu bijele rode i ljudi na ovim prostorima. Posebno mi je zadovoljstvo što mogu istaknuti da je upravo ovog tjedna Ministarstvo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo sredstva za isplatu naknada za očuvanje gnijezda. Vlasnicima kuća i gospodarskih objekata na čijim se krovovima gnijezde rode i ove će se godine isplatiti naknade u iznosu od 700 kuna. Projekt očuvanja gnijezda roda ukupno je vrijedan 449 tisuća kuna, a naknade će se isplatiti za ukupno 642 gnijezda u 12 županija koje sudjeluju u provedbi projekta“, rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg.

Zamjenik ministra Šiljeg istaknuo je da se projektima koji se provode štite bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima.

„Na stupovima distribucijske mreže gnijezdi se više od polovice bijelih roda na području Hrvatske. Briga za rode koje dolaze u doticaj s mrežom HEP ODS-a tako je postala dio svakodnevnih poslovnih aktivnosti naših radnika, koji trenutno brinu za gotovo 1.000 gnijezda bijelih roda diljem Hrvatske. Ovome treba dodati kako HEP ODS godinama provodi i aktivnosti zaštite ptica od strujnog udara, zbog čega je krajem svibnja s Udrugom BIOM potpisao Sporazum o suradnji na zaštiti ptica od stradavanja na rizičnim elementima nadzemne distribucijske mreže. Skrećem pažnju kako se na reviziji i objedinjavanju ovog Sporazuma aktivno radilo više od godinu dana te bih se ovom prilikom zahvalio na izvrsnoj suradnji kolegama iz Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode, javnih ustanova za zaštićena područja na kojima obitavaju rode te Zavoda za ornitologiju HAZU. Napominjem da je opredjeljenje HEP ODS-a o provođenju mjera zaštite okoliša i prirode s ciljem očuvanja bioraznolikosti implementirano i u našu Politiku upravljanja okolišem, zbog čega ćemo i u budućnosti nastaviti s provedbom mjera zaštite ptica i davanjem svojeg doprinosa u očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske. Nadam se da će se dugogodišnja uspješna suradnja HEP-a i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u koju su od sada uključene i javne ustanove i dalje uspješno nastaviti“,  rekao je Željko Šimek, direktor HEP – Operatora distribucijskog sustava.

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta, a njezin život i opstanak su neizostavno vezani za seosku sredinu i ljude.

Rode se gnijezde na krovovima kuća, gospodarskih objekata, električnim stupovima, i zato je iznimno važno provoditi mjere kojima ćemo ih zaštititi i očuvati njihova gnijezda.

Sporazumom o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja populacija i prstenovanja strogo zaštićene vrste bijele rode će se definirati prava i obveze potpisnika o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja populacije i prstenovanja strogo zaštićene vrste, bijele rode (Ciconia ciconia L.), zbog osiguranja povoljnih uvjeta gniježđenja na dijelovima nadzemne distribucijske elektroenergetske mreže na kojima se utvrdi pojavljivanje ove vrste.

Sporazum će sadržavati plan aktivnosti, mjere zaštite i uvjete zaštite prirode za provedbu monitoringa i prstenovanja ptica, te odgovornosti kod izvanrednih događanja.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika