EN
Poboljšani izgledi kreditnog rejtinga HEP-a

Poboljšani izgledi kreditnog rejtinga HEP-a

22.11.2023.
Agencija Moody's je posljednjim izvješćem potvrdila postojeću ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede d.d. Baa2, s tim da je izglede kretanja ocjene rejtinga promijenila sa stabilnih u pozitivne.

Promjena je uslijedila nakon što je Moody's promijenio izglede za dugoročni rejting Republike Hrvatske sa stabilnih na pozitivne. Istodobno je potvrđena i samostalna ocjena rejtinga HEP-a baa3. Promjena izgleda na pozitivne odražava jaku povezanost između rejtinga HEP-a i kreditne sposobnosti države s obzirom na 100-postotno vlasništvo nad HEP-om i dominantan položaj HEP-a na hrvatskom tržištu električne energije, ocijenio je Moody's.
 
Vrlo smo zadovoljni potvrđenom ocjenom agencije Moody's i poboljšanjem izgleda kreditnog rejtinga, koji je od 2021. godine na investicijskoj razini. Drago nam je da je prepoznata strateška važnost HEP-a za Republiku Hrvatsku i  ključna uloga u provedbi mjera Vlade za ublažavanje udara cijena energije na hrvatske građana i gospodarstvo. Ova je ocjena dodatni poticaj za nastavak realizacije naših investicijskih planova s naglaskom na izgradnju obnovljivih izvora energije, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić..