EN
Otkrivena spomen-ploča na brani Peruća

Otkrivena spomen-ploča na brani Peruća

28.01.2019.
Prigodom 26. godišnjice oslobađanja brane Peruća jučer je na samoj brani otkrivena spomen-ploča hrvatskim braniteljima i djelatnicima HE Peruća koji su 1993. godine spriječili daljnje miniranje brane.

Ploču su zajednički otkrili Josip Macan, direktor HE Peruća 1993. godine i Davor Tomljanović, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Hrvatske elektroprivrede 1990.-1995. 
 
Podsjetimo, toga dana, brzom intervencijom Hrvatske vojske i zaposlenika HEP-a izbjegnuta je katastrofa i uspješno je uklonjena skoro 17-mjesečna prijetnja da rušenjem brane voda uništi nizvodno naseljena područja. Nakon što je 17. rujna 1991. neprijatelj zaposjeo područje unutar kojega je bilo akumulacijsko jezero, brana i strojarnica HE Peruća, u kontrolnoj galeriji brane i preljevnoj građevini postavljeno je između 20 i 30 tona eksploziva. Branu su od srpnja 1992. godine nadzirali pripadnici UNPROFOR-a, no 7. siječnja opet ju je zaposjeo neprijatelj. Dan poslije s brane su se povukle međunarodne snage. Akciju su u konačnici, 27. siječnja isprovocirali pokreti i prijetnje neprijateljskih snaga da će u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica srušiti branu Peruća. Prilikom povlačenja, u noći na 28. siječnja, s povećim snagama stigli su na Peruću i aktivirali eksploziv koji je srećom branu samo oštetio, ali nije srušio. Obnova brane Peruća završena je krajem svibnja 1996. godine.