EN
Održana svečanost 22. dodjele HEP-ove Nagrade učenicima IMAM ŽICU!

Održana svečanost 22. dodjele HEP-ove Nagrade učenicima IMAM ŽICU!

29.06.2016.
U sjedištu Hrvatske elektroprivrede održana je 22. dodjela Nagrade učenicima  IMAM ŽICU!, koju HEP od 1995. godine dodjeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola za uspješna postignuća na  području matematike i fizike, a od 2005. godine i najboljim mladim elektrotehničarima. 

Nagrada IMAM ŽICU! najdugovječniji je društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem. Ove godine novčanu nagradu u iznosu od 2.500 kuna dobilo je 37 učenika iz cijele Hrvatske.

Dobitnici nagrada za matematiku su Namik  Agić iz OŠ Krune Krstića, Zadar, Bernard Inkret iiz OŠ Rude, Samobor,  Patrick Pavić iz OŠ Ante Kovačića, Zagreb, Ivan Vojvodić iz OŠ  Dobriše Cesarića, Zagreb, Ida Kolmanić iz OŠ  Novi Marof, Noel Lakić iz OŠ  Šime Budinića Zadar, Mislav  Brnetić iz OŠ Vrbani Zagreb, Daniel Širola, Petar  Nizić-Nikolac, Adrian Beker, Domagoj  Bradač, Petar Orlić i Leon  Starešinić iz XV. gimnazije Zagreb, Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Daniel Paleka iz Gimnazije Franje Petrića  Zadar, Josip Srzić iz SŠ fra A.K.Miošića Makarska, Mirko Duvnjak iz Prirodoslovne škole V. Preloga Zagreb, Mihaela Wang i Antonio Buljan iz V. gimnazije " V. Nazor"  Split i Tin Župančić iz SŠ Ban Josip Jelačić,  Zaprešić.

Nagrađeni fizičari su: Bernard Faulend iz OŠ Pavleka Miškine, Zagreb, Luka Bulić Bračulj iz OŠ Meje Split, Luka Hobor iz OŠ  Eugena Kumičića Velika Gorica, Barbara Sumić iz OŠ Trstenik Split, Domagoj Perković iz III. gimnazije Split, Vilim Lendvaj, Filip Marijanović i Bruno Iljazović iz XV. gimnazije Zagreb Grgur Palle iz V. gimnazija Zagreb.

U kategoriji eksperimentalne fizike nagrade su dobili Darian Sergo iz OŠ Turnić, Rijeka i Magdalena Živković iz XV. gimnazija Zagreb

Najbolji u najtecanju iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici bili su Josip Vucić iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, Zadar, Karlo Kovač iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb i Josip Matić iz Tehničke škola Bjelovar , a nagrađeni elektromehaničari su Davor Glasnović iz Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira Knin, Franko Gović iz Industrijsko-obrtničke škole Šibenik i Petar Kuzman iz Obrtničko-industrijske škole u Imotskom.

S ovogodišnjim nagradama HEP od 1995. godine dodijelio ukupno 681 nagradu IMAM ŽICU!.

Dodjeli Nagrade, uz učenike, mentore i roditelje prisustvovali su: Zdeslav Matić, pomoćnik ministra gospodarstva, Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Žarko Bošnjak, viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

„Jedan od strateških ciljeva HEP-a je da postane tvrtka znanja, centar izvrsnosti i točka u kojoj će ogledati konkurentnost čitavog znanstveno-istraživačkog, proizvođačkog i graditeljskog potencijala na području energetike u Hrvatskoj. U tome svi mi želimo vidjeti i vas, najbolje od najboljih, bilo u HEP-u, bilo u hrvatskim tvrtkama i institucijama koje rade za HEP - na fakultetima, institutima, u projektantskim i proizvođačkim tvrtkama.“, izjavio je Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Dobitnici novčane nagrade u iznosu od 2.500 kuna su svi učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu u RH. Nagradu dobivaju i učenici srednjih strukovnih škola koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja te na natjecanjima učenika trećih razreda koji uče za elektromehaničara. Partnerske institucije HEP-a u projektu IMAM ŽICU! su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje, kao organizatori državnih natjecanja znanja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.