EN

O burzama, obnovljivim izvorima i EU obvezama u novom broju HEP Vjesnika

19.04.2016.
Objavljen je HEP Vjesnik broj 287/327. Osim prikaza događaja o kojima smo izvještavali i na našim web stranicama, HEP Vjesnik donosi i više napisa o temama koje umnogome određuju sadašnje i buduće poslovanje HEP-a.

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) dobio je od HERA-e rješenje o certifikaciji društva za neovisnog operatora prijenosa, Uspješnom certifikacijom HEP je ispunio zakonsku obvezu provedbe ITO modela razdvajanja, HOPS je ispunio zakonsku obvezu certificiranja i uvjete članstva u ENTSO-E-u, a Republika Hrvatska obveze iz Trećeg energetskog paketa. O važnosti ishođenja rješenja govori predsjednik Uprave HOPS-a Miroslav Mesić.

Početkom veljače Hrvatska burza električne energije - CROPEX, u suradnji s vodećom europskom burzom Nord Pool, pokrenula je prvo ‘dan unaprijed’ tržište električnom energijom. HEP, s obzirom na proizvodni portfelj i tržišnu poziciju, ostvaruje „market maker“ ulogu na burzi. Direktor CROPEX-a Silvio Brkić objašnjava što to znači u smislu likvidnosti burze.

U 2014. udjel obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj energetskoj potrošnji iznosi 27,9 posto, čime je premašen zacrtani cilj od 20 posto za 2020. godinu u pogledu OIE.  Dr.sc. Branko Vuk, stručnjak za energetsku statistiku, zaposlen u Energetskom institutu Hrvoje Požar, za HEP Vjesnik objašnjava zašto je došlo do korekcije izračuna.  

Burzovna veletrgovačka cijena na europskoj burzi EEX opala je s 8,5 centa za kilovatsat u 3. kvartalu 2008. na 2,8 c/kWh početkom 2016. Kako to da je cijena na burzi sve niža,kad je proizvodnja električne energije iz OIE skuplja od one iz elektrana na konvencionalne izvore energije? Odgovor na to pitanje daje suradnik HEP Vjesnika Marijan Kalea.

O ovim i drugim temama čitajte u HEP Vjesniku.