EN

Novi broj HEP Vjesnika objavljen na webu

10.11.2014.
Sigurnost opskrbe i konkurentnost možemo jamčiti samo s novom snagom u sustavu, poručio je u svom nastupnom obraćanju u novom broju HEP Vjesnika, predsjednik Uprave Perica Jukić.

Do kraja godine Uprava će Nadzornom odboru predložiti srednjoročni plan investicija, najavio je Jukić.

Velika su ulaganja u revitalizaciju postojećih postrojenja, prvenstveno hidroelektrana, ali moramo graditi i nove zamjenske kapacitete suvremene tehnologije kako bi se povećala djelotvornost i zadovoljila stroga ograničenja u zaštiti okoliša. Samo diversifikacijom energenata moguća je dugoročna pouzdanost i raspoloživost proizvodnog portfelja HEP grupe. Završili smo drugu fazu složenih priprema za realizaciju velikog projekta TE Plomin C 500 MW, odnosno početkom rujna utvrđen je preferentni ponuditelj s kojim se pregovori nastavljaju. Okončanje pregovora i potpis ugovora očekujemo tijekom 2015. godine. Osim dvostupanjskog nadmetanja za visokoučinkovitu i iznimno fleksibilnu plinsku kombikogeneracijsku elektranu Osijek, nedavno smo oglasili međunarodno nadmetanje za izgradnju kogeneracijskih postrojenja na šumsku biomasu u Osijeku i Sisku. To nisu velika postrojenja, ali su važna za naš elektroenergetski miks, poglavito jer je riječ o korištenju šumske biomase kojom Hrvatska obiluje, te za dugoročni cilj ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon ishođene lokacijske dozvole, u tijeku je priprema nadmetanja za izgradnju zamjenskog kombikogeneracijskog postrojenja u EL-TO Zagreb, s procjenom uštede primarne energije i velike godišnje prosječne iskoristivosti. Nastavljamo razvijati i ostale započete projekte, poput projekta izgradnje HES Kosinj-Senj, za koji se prikupljanje ponuda predviđa do kraja ove godine.

Obraćanje u cijelosti možete pročitati u novom izdanju HEP Vjesnika.