EN

Novi broj HEP Vjesnika

22.07.2013.
„Pred nama je teško, ali uzbudljivo i izazovno vrijeme“, poručuje predsjednik Uprave Tomislav Šerić u središnjem intervjuu HEP Vjesnika i odgovara na pitanje ima li HEP odgovor za gubitak dijela tržišta.

„Razvojno-investicijski ciklus je potporni stup razvoja poslovnog sustava HEP grupe, ali i hrvatskog gospodarstva“, ustvrdio je u intervjuu T. Šerić, „no moramo poštivati stroge propise za zaštitu okoliša, čiji kriteriji dominiraju nad energetsko-ekonomskim“.

Stoga je i veći dio novog broja HEP Vjesnika posvećen projektima izgradnje elektrana. Donosimo iscrpan odgovor na stavove i zahtjeve grupe udruga u vezi s projektom TE Plomin C, naglašavajući da je riječ o okolišno prihvatljivom, ekonomski isplativom i odgovornom projektu.

Iako se često nastoji stvoriti dojam da je baš sva lokalna i intelektualna javnost protiv projekta HE Ombla, to je daleko od istine. Kao primjer prenosimo razmišljanja nekadašnjeg gradonačelnika Dubrovnika Vida Bogdanovića.
 
Po prvi put iscrpno predstavljamo i jedan novi projekt – Plinsku kombikogeneracijsku elektranu Osijek.

Iznimno dobri proizvodni rezultati hidroelektrana u prvoj polovici ove godine, bacaju dodatno svjetlo na neke davne odluke o izgradnji hidroelektrana. U ovom broju bilježimo obljetnicu HE Kraljevac, primjera zajedničkog europskog pothvata, čitavo stoljeće prije ulaska Hrvatske u EU te postavljanje spomen-obilježja najveće stručne udruge inženjera elektrotehnike i računarstva na svijetu – IEEE-a na ostatke građevine HE Krka, u spomen jednom od prvih izmjeničnih sustava u svijetu.

Duplericu smo zasluženo i s nemalim očekivanjima namijenili tradicionalnoj Nagradi HEP-a najboljim učenicima Imam žicu! Zahvaljujući partnerstvu s mladima, najboljima među njima, možemo se u budućnosti nadati nekom novom Kraljevcu i Krki koje ćemo s ponosom spominjati.

Pročitajte HEP Vjesnik!